Mit kell tenni annak érdekében, hogy a dekoratív sütőtökök minél tovább kitartsanak

Mit kell tenni annak érdekében, hogy a dekoratív sütőtökök minél tovább kitartsanak

A dekoratív sütőtökök remek őszi dekorációk, és egy kevés természetet hozhatnak otthonába. Kitermelni még egy kevésbe tapasztalt kertész is ki tudja, mivel nem igényelnek különleges gondozást. A probléma azonban előfordul a betakarítás alatt vagy után – ekkor a dekoratív sütőtökök gyakran penészednek vagy elrothadnak. Hogyan kerülhető ez el, és mi segít a dísztököknek, hogy a lehető legtovább és a legjobb formában maradjon.

A prevenció meghosszabbíthatja a dísztökök élettartalmát

Ha hagyja a dísztökök növekedését a földön, elég csak egy esős hét és a dísztökök elkezdhetnek rothadni. Hogyan kerülhető ez el? Két hatékony módszert próbálhat ki, az első az, hogy a sütőtök alá száraz szalmát, vagy fűrészport tesz. Ezek az intézkedések azonban tartós esőzések során viszonylag gyorsan elveszítik hatékonyságukat. Ezért jobb, bár igényesebb megoldás, ha fából készült rostélyt hoznak létre számukra, amelyekről lógni fognak. Esetleg termesztheti őket úgy is, mint a futónövényeket kerítésen, pavilonon, vagy más szerkezeten, például beton síkhálón. Ennek az intézkedésnek köszönhetően elegendő levegőjük és helyük is lesz a növekedéshez, így nem csak jó formában, de ez még meg is mutatkozik a szép külsőjükön is.

A megfelelő idő a dísztökök begyűjtésére

Annak érdekében, hogy a dísztökök sokáig tudják teljesíteni a funkciójukat, ki kell választani a megfelelő betakarítási időt. A sütőtöknek érettnek kell lennie, de hogyan lehet ezt felismerni? Sokat elmond nekünk a töve: ha kifejezetten zöld és fényes, akkor inkább még várjon. Éppen ellenkezőleg, amikor a színe barnássá vagy sárgássá vált, szára meg van repedezve és ki van száradva, akkor itt a megfelelő idő. A dísztököt ellenőrizheti kopogtatással is. Ha üreges hangot hall, akkor neki foghat. Vagy mégsem? A másik feltétel az, hogy a dísztökök tovább kitartsanak, összegyűjteni őket száraz és napos időben. Éles késsel, vagy ollóval elvágjuk a szárát úgy, hogy az a lehető leghosszabb maradjon. Nyugodtan, akár 3 vagy 4 centiméter is maradhat a dísztökön. Fontos az éles eszköz, ha tompát használnánk, kialakítunk egy bejárati kaput a különféle mikroorganizmusok számára, amelyek elindítják a rothadás folyamatát.

A megfelelő idő a dísztökök begyűjtésére

A dísztökök szárítása

Előny az, ha a betakarítás után még néhány napig száraz és napos idő következik. A dísztököket még néhány napig hagynunk kell száradni a teraszon vagy a pavilon teteje alatt, nyugodtan ráteheti rácsokra is, hogy alulról is érje a légáramlás. Ez az elsődleges szárítás, de ezzel még nincs vége. Kiváló módja annak hogy tovább szárítsuk, ha egy faládát kibélel például száraz szalmával, és a tököket egy rétegben helyezi el, és egy hétre, akár még kettőre is, elhelyezi meleg és száraz levegőjű helyiségben. A puha alap megakadályozza a dísztökök és ezzel meghosszabbítja az élettartalmát. Abban az esetben, ha dísztököt szeretné hosszabb ideig tárolni, használja ki a hidegebb helyiségeget, ahol a hőmérséklet 10-15 °C között mozog, ugyanakkor itt szárazság van, és a hőmérséklet jelentősen nem változik.

Jobb ha ezt elkerüli

Ha a kenyeret nyárssal átszúrja, mielőtt betenné a sütőbe, akkor ez önnek jobban megsül. Sokan úgy gondolják, hogy ugyanazon az elven működik a sütőtökök szárítása is. Azonban az igazság éppen az ellenkező, a héj megzavarásával létrehozza az említett bejárati kaput a nem kívánt mikroorganizmusok bejutásához. Egy másik tipp az, hogy a dísztököket bepermetezzük átlátszó lakkal. Itt azonban probléma adódhat, ha a sütőtökök nem eléggé vannak megszáradva, a lak megőrzi a nedvességet, és így ez nem tud hová menekülni. Ennek köszönhetően a dísztökök belülről kezdenek el rothadni. Szintén nem javasoljuk a dísztökök egymásra rakását. Igen, az ilyen dekoráció szebbnek tűnhet, de a dísztökök így nyomják egymást, aminek köszönhetően hamar elkezdenek lágyulni, és így a rothadás folyamat is jelentősen felgyorsul. Ha erre oda figyel, akkor dekoratív sütőtökök sokáig fogják díszíteni az otthonát az ősz folyamán.

Jobb ha ezt elkerüli
0 0 vote
Article Rating
További cikkek
Mária Montessori 19 szabálya
Mária Montessori 19 szabálya, melyeket érdemes betartani, ha boldog gyerekeket szeretne felnevelni