Mondj búcsút a ronda visszereknek

Mondj búcsút a ronda visszereknek

Manapság rengeteg ember szenved különféle vénás betegségektől és panaszoktól. Főként a 30-40 éves nőket érintik, leginkább azokat, akik már túl vannak az első terhességen.

A visszér panaszokat nem szabad elhanyagolni, ugyanis megeshet, hogy később munkaképtelenséghez, rokkantsághoz vezetnek. Habár kezdetben csak szépséghibának tűnhetnek a kis lila dudorok a lábakon, idősebb korban komoly gondokat is okozhatnak.

A visszér betegség jelei

Az első visszér betegségre utaló jelek viszonylag nyilvánvalók. Egy fárasztó nap után a láb bedagad, a boka kicsit megvastagszik, viszket a bőr és fájdalmas a járás. A dagadás később már nem csak esténként jelenik meg, hanem minimális megterhelés után is. Ezután jönnek az izomgörcsök, a bőr hámlása és megjelennek a vénák egyre erőteljesebb kidudorodásai.

Mi okozza a visszérpanaszokat?

Az évek múlásával gyengül a vénák fala és már nem elég rugalmasak, a vénás érrendszer és nyirokérrendszer ezért nem tudják elszállítani a szövetekből az elhasznált vért, így visszér alakul ki.

Ezt okozhatja egyszerűen genetika, várandóság vagy öregedés is, de az életmód is nagy hatással van rá. A túlsúly, a dohányzás, az ülőmunka és a mozgáshiány mind olyan tényezők, amelyek hozzájárulnak a visszerek kialakulásához. A jó hír viszont az, hogy ezeken a dolgokon bárki képes változtatni.

Hogyan előzzük meg a visszérbetegséget?

Mint már említettük, a visszérbetegség kialakulását okozhatja a kevés mozgás, az állandó ülőmunka. Fontos, hogy szánjunk időt arra is, hogy picit lazítsunk, sétáljunk egy nagyot, végezzünk légzőgyakorlatokat. Terhesség idején ne kínozzuk megdagadt lábunkat. Ha érezzük, hogy dagadni kezd, üljünk le és lazítsunk egyet feltett lábakkal. Nem szabad hagyni, hogy a vénák kitáguljanak. Érdemes kényelmes cipőt és kompressziós harisnyát hordani, amely hozzájárul a megfelelő vérkeringéshez. Kerüljük a hosszú álldogálást és cipekedést, helyette sportoljunk kicsit, esetleg ússzunk.

A visszér eltávolítása

Természetesen, ha már túl késő, más módon is meg tudunk szabadulni a visszerektől. Az egyik ilyen módszer a lézeres kezelés, amely során az úgynevezett vaszkuláris lézer sugarai elzárják a kisereket. Hatása már a kezelés után néhány héttel látható.

Egy másik megoldás az injekciós kezelés. Ezzel a kezeléssel az olyan erek elzárása is lehetséges, amelyekre lézerrel nem vagyunk képesek. Ilyenek a 2 mm-nél vastagabb, látványosabb erek. A kezelés után a betegnek kötelező a kompressziós harisnya viselése. Az injekciós kezelést többször is meg kell ismételni, mielőtt eléri a kívánt hatást.

Harmadik megoldásként a sebészeti beavatkozást szokták javasolni. A beavatkozás során apró, pár milliméteres metszéseken keresztül távolítják el a kicsi, nem kezelhető kitágult visszereket. A három kezelést egymással kombinálva is szokták használni, természetesen beteg- és orvosfüggő, hogy ki melyiket preferálja.

Habár a kellemetlen, csúnya, fájdalmas visszerek manapság eltüntethetők, mindig tartsd észben, hogy a legjobb megoldás a megelőzés.

A visszér eltávolítása

0 0 vote
Article Rating
További cikkek
Úgy érezzük, hogy ki vagyunk égve
Úgy érezzük, hogy ki vagyunk égve?