Ne hagyja, hogy a vízhólyag tönkretegye a nyarát

Ne hagyja, hogy a vízhólyag tönkretegye a nyarát

Valószínűleg már mindenki közülünk találkozott vízhólyaggal. Ez a hólyag nem más, mint a test védő reakciója, amely megpróbálja elkerülni a súlyosabb lábsérüléseket. Ezek a hólyagok a bőr felső rétege alatt keletkeznek, intenzív és hosszan tartó súrlódás vagy nyomás miatt. Még mielőtt a folyadék ezen a ponton felhalmozódna, a terület bepirosodik – akkor még van esélyünk az utolsó megmentésre. Hogyan lehet elkerülni a vízhólyagot, és mit lehet tenni, ha már megjelenik?

A megfelelő cipő csökkenti a vízhólyag keletkezését

Minél alacsonyabb a minőség, és a nem megfelelő cipő, annál nagyobb a veszély a vízhólyag keletkezésének. Tehát a leghatékonyabb prevenció az, ha olyan cipőt választ, amelyben a lába nagyszerűén és kényelmesen érzi magát. Nem túl szűken, de nem is lazán, sehol nem nyomja, nem túl nagy az ön számára, minőségi anyagból készült, de ugyanakkor kellően szellőző. Mivel a fizikai nyomás mellett a cipőben lévő nedvesség is hozzájárul a vízhólyag kialakulásához. Bár különféle izzadásgátlók vagy púderek léteznek e probléma ellen, hatékonyságuk nem túl sikeres. Azt javasoljuk, hogy vásárlás előtt próbálja fel a lábán, és sétáljon benne. Tipp önnek: nyáron a láb gyakran megduzzad, különösen az emelkedő hőmérséklet miatt, ezért a cipő vásárlást hagyja délutánra, amikor a láb már kissé meg lesz duzzadva.

Ne becsülje alá a zokni minőségét

Nemcsak a cipő, de az alkalmatlan zokni is okozhat vízhólyagot. Alapvetően, ugyanaz vonatkozik a zoknira, mint a cipőkre: a zokninak ülnie kell a lábon, sehol sem szabad hogy szorítson, nyomjon, vagy gyűrődjön. Ugyanakkor fontos az is, hogy el tudja távolítani a nedvességet is, és a láb ne izzadjon túlzottan bennük. Zokni vásárlásakor szintén előny lehet a megerősítés a leginkább kitett részeken, amely megvédi a helyek kihúzását, és így csökkenti a lábra nyomás kockázatát. És mi van az anyagával? A hátránya a pamutnak, hogy viszonylag gyorsan elveszti az alakját, ezért alkalmas a pamut és más anyag kombinációja, például nejlon. Ha viszont túlzottan izzad a lába, ne habozzon tartalék zoknit hordani magával.

Ne becsülje alá a zokni minőségét

A vízhólyag leggyakrabban az első napok után jelenik meg

A sok hokis mindig aggódik az új szezon miatt, mert új korcsolyát kapnak, amelytől az első napokban hatalmas vízhólyagok keletkeznek a lábukon. Hasonlóan van ez az új cipőknél is – gyakran vízhólyagot okoznak. De tudunk ezzel valamit kezdeni? Egyszerű és viszonylag hatékony trükk, ha olívaolajjal vagy vazelinnel kenjük be a lábunkat. Ez csökkenti a súrlódás mértékét, és segít a lábaknak megszokni az új cipőjét.

A sebtapaszt akár 40%-kal csökkenti a vízhólyagok keletkezését

A kutatók megpróbálták kideríteni, hogyan lehetne a lehető leghatékonyabban megakadályozni a vízhólyagok keletkezését. Ezért a maratoni futóknak sebtapaszt ragasztottak azokra a helyekre, ahol ezek a vízhólyagok a leggyakrabban keletkeztek. Ez az egyszerű trükk intenzív fizikai aktivitás alatt, képes akár 40%-kal csökkenti a vízhólyagok keletkezését. Ezért, ha rendszeresen gyötrődik a vízhólyaggal egy adott helyen, először cserélje ki a cipőjét, majd próbálja meg ezt a területet egy sebtapasszal leragasztani.

Hogyan szabaduljunk meg a vízhólyagtól

Általában a legjobb megoldás az, ha hagyja kifakadni és a leggyorsabban segíteni regenerálódni, úgy hogy eltávolítja a veszélyeztető faktorokat: nem megfelelő cipő, kis zokni, megnövekedett nedvesség. Semmilyen körülmények között ne szúrja ki ezeket a hólyagokat, mivel megakadályozza a fertőzés bejutást a sebbe. Abban az esetben, ha a vízhólyag felszakad, akkor tisztítsa meg az érintett területet vízzel és szappannal. Kerülje el a kitisztítást agresszív termékekkel vagy alkohollal. Az így megtisztított területre tegyen rá ragtapaszt vagy gézpárnát.

0 0 vote
Article Rating
További cikkek
Hogyan válasszuk ki a megfelelő hajkefét
Hogyan válasszuk ki a megfelelő hajkefét?