Növények, mint természetes védelem a szúnyogok ellen

Növények, mint természetes védelem a szúnyogok ellen

Élvezni a kellemes esti üldögélést a forró nyári időszakban az erkélyen vagy a kertben egy kész csoda. Nemcsak a lelkünk, de a felforrósodott testünk miatt is. De csak addig, amig nem jelennek meg a bosszantó szúnyogok. A zümmögés és az állandó csipkedés kellemetlené teszi ezeket a gyönyörű pillanatokat. Ilyenkor csak a szúnyogírtó segít. Ha nem szeretjük a kémiailag készített termékeket, íme néhány tipp a természetes szúnyogírtókra, melyeket az erkélyen vagy a kertben is termeszthetünk.

Levendula a szúnyogok ellen

Gyönyörű kinézete és még jobb illata van, a termesztése pedig szinte igénytelen. A levendula a lila virágjaival egy gyönyörű fellendülés a kert vagy az erkély számára. Ráadásul a felhasználhatóságát megtaláljuk a konyhában vagy a háztartásban. A szúnyogokon kívül távol tart minket és ruháinkat a molylepkétől – elég, ha ezt a növényt kiszárítjuk, beleszórjuk egy szövetzacskóba és betesszük a komódba vagy a szekrénybe. Azon kívül pozitívan hat az alvásminőségre is, tehát a levendulás virágcserepet betehetjük a hálószoba ablakpárkányra is. Tehát a helyiségbe, ahol a szúnyogok a legjobban tudnak minket zavarni. A szakértők a várandós nőknek ajánlják, hogy ezt a növényt messziről kerüljék el.

Citromfű a szúnyogok ellen

Egy további gyógynövény, mely hat a szúnyogok ellen a citromfű. Nagyon egyszerűen termeszthető a kertben és az erkélyen egyaránt. Ahhoz, hogy a taszító bűzt az idegesítő rovarok ellen még jobban megnöveljük, ajánlatos hogy egy friss levéllel kenjük be a takaratlan testrészeket. Nagy előnye a sokoldalú felhasználhatósága a konyhában – kiváló teát készíthetünk belőle (amikor nagyon meleg van, készíthetünk jegesteát is) a hideg estéken, a forró nyári időszakban tökéletesen kiegészíti a limonádékat.

Macskamenta a szúnyogok ellen

Néhány kutatás szerint ennek a növénynek akár 10-szer erősebb hatása van, mint a klasszikus szúnyogírtóknak. A kertben örömet okoz majd az illatával és a kinézetével: a macskamentát gyönyörű lila virágok díszítik. Ha van macskánk, vigyázzunk, ez a növény nepetalakton illóolajat tartalmaz, mely a házikedvencekre hallucinogén hatással van. A macskamentát rendszeresen keresik a méhek is. Ha van egy kerti pavilonunk, ajánlatos, hogy a szúnyogok ellen pont ezzel a növénnyel védekezzünk.

Macskamenta a szúnyogok ellen

Bazsalikom a szúnyogok ellen

Az olaszkonyha sztárja, nemcsak a bazsalikompesztó a tésztára vagy a friss levelek a pizzára teszi a bazsalikomot kivételes segítőtárssá az otthonunkban. Ugyanúgy felhasználható a szúnyogok ellen is. Ha termesztünk a virágcserepekben az erkélyen bazsalikomot, bízhatunk abban, hogy kiválóan megvéd minket az idegesítő rovarok ellen az esti üldögélés közben. Csinálhatunk belőle csokrot is, melyet felakaszthatjuk például a hálószobában vagy a kerti pavilonban.

Bazsalikom a szúnyogok ellen

Rozmaring a szúnyogok ellen

Egy további kiváló gyógynövény, mely felhasználható a konyhában és a szúnyogok ellen is a rozmaring. Tökéletesen illik a sülthúsra, burgonyára, vagy ha szeretünk experimentálni és próbálkozunk az új ízekkel, akkor a limonádékba is. A legjobb módszer a felhasználására, ha a szúnyogok ellen vetjük be őket: hagyjuk a gyógynövényt 24 óráig ázni olajban, mellyel utána bekenjük magunkat. Ezt a keveréket illóolajként is felhasználhatjuk – csepegtessük egy tálba, mely alatt meggyújtjuk a gyertyát. A rozmaring illata biztonságosan elhajtja a szúnyogokat.

Rozmaring a szúnyogok ellen

Paradicsom a szúnyogok ellen

Egy további hatékony természetes szúnyogírtó, mely termeszthető az erkélyen vagy a kertben a paradicsom. Pont az tartalmaz egy nagyon hatékony anyagot (szár és levelek, a termés nem), mely elhajtja a szúnyogokat. Az erkélykorláton muskátlis virágcserepeink vannak? Nyugodtan ültessünk közéjük néhány paradicsomot, melyek a forró nyári estéken szúnyogírtóként fognak szolgálni.

Paradicsom a szúnyogok ellen

Tempo tipp: Diófa van a kertünkben? Ha azon gondolkodunk, hová helyezzük a nyári ülőhelyeket, a fa alatt megtaláljuk a tökéletes helyet. A diófa illata elűzi a szúnyogokat.

0 0 vote
Article Rating
További cikkek
Hagyományos olasz Minestrone leves
Recept: Hagyományos olasz Minestrone leves