Outdoor nadrágot választunk?

Gondoljunk erre

Ha imádjuk a túrázást, biztosan tudjuk, hogy nemcsak a kényelmes és a minőségi cipő számít, de az öltözék is. Az egyik a két legfontosabb ruhadarabból a természetbe az outdoor nadrág. Ajánlatos, hogy szilárd anyagból készüljön, legyen benne elegendő hely a mozgásra, legyen szél és esőálló. Ezek az apróságok egy megbízható egészet alkotnak. Mire kell gondolnunk, amikor outdoor nadrágot választunk?

A nadrág anyaga

Az anyag, melyből a nadrág készül, a kulcsfontosságú aspektusok közé tartozik. Mint ahogyan azt már a bevezetőben is említettük, kellőképp ellen kell hogy álljon a mechanikus rongálódásnak – egy túra során többször is tüskés bokorba akadhatunk, esetleg éles sziklába –, emellett viszont nyúlékony is legyen, hogy lehetővé tegye a szabad mozgást. A nadrágban nem csak járni fogunk, guggolás, mászás, ülés esetleg fekvés is vár minket.

Nagy előny lehet, ha a nadrág anyaga beinpregnálható a jobb vizhatlanság érdekében. Emellett a testünk számára elégséges szellőzést kell biztosítania, mellyel csökken az izzadás. Ezek azok a szempontok, amik felé érdemes elmozdulni a neves turistaruházat gyártóknál. A piacon a legjobb anyagok közé tartozik például a G-1000 a Svéd Fjällräven márkától.

Ne becsüljük alá a szabást és a derék magasságát

Az outdoor nadrágok esetében a jó szabás megfizethetetlen. Hogyan kéne kinéznie? A hosszabb túrák során főleg az anatómiai hozzáidomulást értékeljük a hátsón és a térdeken. Nagy előny, ha a varrást a külső oldalra helyezik főleg az ágyék környékén – aminek köszönhetően nem dörzsöli ki a bőrt. A hosszú túrák, vagy a havon ülés esetén helyénvaló, ha a megerősített hátsó részre is gondolunk.

Mi van a derék magaságával? Főleg guggolás vagy ülés közben nagy előny a magasabb derék, ami még a hátizsák viselése során is nagyobb kényelmet nyújt. Egy részlet, amin szintén sok múlhat a felfogatás az öv számára, esetenként megerősített részek gombokkal, amire felakaszthatunk valamit.

Mire figyeljünk oda a varrásoknál

Természetesen a kivitelezés és az anyag minőségét. Következő tipp, hogy a legjobban igénybevett részekre is figyeljünk oda, ahol ezt a varrás megsokszorozásával oldják meg. A piacon olyan outdoor nadrágokat is találunk, amik különálló hátsó varrással rendelkeznek az egész hosszában – egészen a derékig. Ennek a megoldásnak köszönhetően nagyon jól hozzánk igazodhat a nadrág szabása, így a túra közben kényelmesen érezzük magunkat.

Mire figyeljünk oda a varrásoknál

Természetes dolog az ügyes zsebek

Térkép, iránytű, apró frissítő, mobiltelefon, zseblámpa. A túra során fontos, hogy ezek az eszközök kéznél legyenek, ezért is kell, hogy egy alkalmas outdoor nadrágon több zseb legyen, mint egy riflén. Az is természetes, hogy jól zárható és zsák alakú legyen, aminek köszönhetően nagyobb a térfogata. Ha már a zipzárnál tartunk: amennyiben az outdoor nadrágnak le lehet zipzározni a térd alatti részét és rövidnadrággá alakítani, akkor egy egész évben kihasználható nadrágot kapunk. Ezen kívül nagy plussz, ha a hátsó vagy az ágyék környékén kizipzározható, így a melegebb napok során jobb termoregulációt érhetünk el.

Mire gondoljunk még

Ha túrázás közben térdvédőt is használunk, biztosan értékelni fogjuk a direkt erre a célra kialakított nyílásokat. Ennek köszönhetően nem korlátoz a mozgásban. Egy következő kiegészítő, ami segíti a behavazott tájon való mozgást a különböző kampók vagy talpak, melyeket a cipőre erősíthetünk. Ezen kívül a teljes kényelem érdekében egy nagy előrelépés az elasztikus, szinte nyúlós derék. Amennyiben az outdoor nadrág választásánál mindezekre odafigyelünk, kisebb eséllyel nyúlunk mellé.

Mire gondoljunk még

0 0 vote
Article Rating
További cikkek
Tényleg működik az alvásedzés?
Tényleg működik az alvásedzés?