Raklapból készült bútorok

Raklapból készült bútorok – stílusos és olcsó

Manapság rengeteg fiatal szembesül azzal a problémával, hogy miután nagy nehezen megvettek egy lakást, csak utána jön a neheze– a bútorozás. Manapság a trendi, stílusos bútorok egy vagyonba kerülnek, ráadásul minden másik lakásban ugyan azok a dolgok találhatók.

Van azonban egy kreatív és szórakoztató módja is a lakás berendezésének, méghozzá, ha saját bútorokat készít az ember! Rengeteg jó kézügyességű fiatal folyamodik manapság ehhez a megoldáshoz, mivel így valami igazán újat és egyedit tud alkotni. S vajon mi is lenne ehhez tökéletesebb alapanyag, mint a használaton kívüli raklapok?!

Egy kis kreativitással raklapokból szinte bármilyen bútort tudunk készíteni saját magunk is, a bonyolultabb darabokhoz pedig nyugodtan kérhetjük egy profi asztalos segítségét.

Amit a raklapokról érdemes tudni

A raklapok méretei és teherbírása is változó. Van, amelyik csak 8 kg-t bír el, de akad, ami 25, vagy akár 300, 1500 kg súllyal is megbirkózik. A megfelelő raklap kiválasztásakor mindig figyelj oda, hogy céljának megfelelőt válassz. Például, ha fotelt vagy padot készítenél, nem árt, ha 25 kilótól többet is elbír, viszont, ha egy virágtartót, valószínűleg elég a 8 kg teherbírás is.

A raklapokat általában nyírfából vagy fenyőből készítik. Árkategóriájuk is változó – az ún. EPAL lapok a legdrágábbak, viszont egyben a legkiválóbb minőségűek is. Ha költséghatékonya raklapokat keresel, azokat ajánljuk, amelyeket egyszeri útra gyártottak. Ez azt jelenti, hogy a szállító bizonyos tárgyakat szállít a raklapokra pakolva, majd miután funkciója bevégeztetett, gyakran kidobja, vagy olcsón eladja őket.

Mit lehet lakrapból készíteni?

Raklapokból rengeteg dolog készíthető – kerti bútorok, kiegészítők, tárolók. Az imént felsorolt pár példa célja, hogy inspirációt nyújtson egy kis barkácsoláshoz.

 1. Növénytároló – Az egyik legnépszerűbb raklapból készült kiegészítő, aminek hasznát vesszük az udvaron vagy a teraszon, a növénytároló. A tároló alkalmas cserepek, virágládák stílusos elhelyezésére. Csak annyit kell tennünk, hogy a raklapok oldalaiból pár szög és kalapács segítségével kocka alakú nyitott dobozt tákolunk össze, amibe aztán belerakjuk a virágcserepet.
 2. Biciklitároló – rendkívül egyszerűen elkészíthető, praktikus segédeszköz. Vagány és egyedi, kedved szerint dekorálhatod.
 3. Ülőgarnitúra – Az egyik legnépszerűbb raklapból készült bútordarab a több részből álló nappali bútor, dívány. Mivel a raklap négyzet alakú, tökéletes alapanyag TV-állványok, dohányzóasztalok elkészítéséhez. Kanapét is tákolhatsz össze belőle, amihez később kényelmes párnákat, matracokat vehetsz.
 4. Raklapokból készült gardrób – rendkívül egyszerű és praktikus, bárki megirigyelné. A kisebb darabokon tárolhatod az ékszereket, sálakat, a nagyobbakra pedig akaszthatod a ruháidat.
Mit lehet lakrapból készíteni?

Így láss hozzá

 1. Először rajzold meg a bútor terveit és alaposan gondold át, mit és hogyan szeretnél csinálni.
 2. Írd össze a bútordarabhoz szükséges alapanyagokat (a raklapokól kezdve a szögekig, a festékig mindent).
 3. Szerezd be a szükséges dolgokat.
 4. Vágd méretre a raklapot, a megálmodott bútordarabnak megfelelően.
 5. Csiszolás – csiszold szép simára a raklapokat. Egyszerűbb, ha géppel csinálod.
 6. Szárítás, tisztítás
 7. Festés és dekoráció – habár a natúr raklap rendkívül divatos, kedved szerint festegetheted, dekorálhatod.

A bútorkészítés nagyon jó kis közös családi program lehet, azonban, ha úgy érzed, problémába ütköztél, ne félj segítséget kérni. Fontos azt is észben tartani, hogy ha a raklapokat olyan helyen fogod tárolni, ahol nedvesség, eső, pára vagy egyéb külső tényezők érhetik, a fafelület megfelelő kezelése elengedhetetlen.

Key words: raklap, bútor raklapból, raklapok, raklapokból készült bútor

0 0 vote
Article Rating
További cikkek
Készítsünk házi cukorkákat a köhögés ellen
Készítsünk házi cukorkákat a köhögés ellen