Házi ételízesítő szárítás nélkül

RECEPT: Házi ételízesítő szárítás nélkül

Szeretne házi ételízesítőt készíteni, de ebben a melegben nincs kedve fél napot a nyitott sütőnél tölteni? Készüljön a házi ételízesítő készítésére szárítás nélkül! Nagyon egyszerű és nem időigényes. Így elkészítve kibírja akár a másik szezonig is. Álljunk neki.

A házi ételízesítő elkészítéséhez szükségünk lesz:

1 kg sárgarépára

1/2 kg petrezselyemre

1/2 kg zellerre

1/2 kg paszternákra

2 nagy hagymára

1 nagy póréhagymára

lestyánra (szárított)

szárított foghagyma

petrezselyemzöld ízlés szerint

Elkészítés:

1. Megmossuk a zöldséget, meghámozzuk és a levegőn egy kicsit megszárítjuk. Ezt követően összedaráljuk a húsdarálóval, majd kézzel kinyomjuk a felesleges folyadékot. Minél frissebb a zöldség, annál levesebb lesz, ezért ajánljuk az öregebb zöldség használatát, lehet szárazabb is. Biztosan tudunk választani zöldséget rohadás vagy penész nélkül, mivel az ilyen zöldségek megfertőzhetik az egész ételízesítőnket.

2. A zöldségkeveréket átkeverjük és újra lemérjük (mivel kiöntöttük a folyadékot, újra le kell mérni). 1 kiló zöldségkeverékhez 150 gramm sót adunk hozzá. Átkeverjük, letakarjuk és másnapig hagyjuk pihenni.

3. Másnap a keveréket belenyomjuk háromdecis poharakba, hogy kinyomjuk az összes levegőt. Tetővel erősen lezárjuk és eltesszük egy sötét helyre, ideálisan a spájzba. Egy hét után kinyithatjuk az első poharat és megkóstolhatjuk. A keverék a sónak köszönhetően száraz lesz, konzervált és probléma nélkül felhasználhatjuk jövőre is. Vigyázzunk, hogy a poharakon lévő tetők rendesen szigeteljenek, hogy ne kerüljön bele semmilyen kosz és a nemkívánt vendégek.

Hogyan használjuk a házi ételízesítőt?

Gondoljunk arra, hogy az ételízesítő sót tartalmaz, ezért óvatosan kell bánnunk vele. Használhatjuk a levesbe, lébe, húshoz vagy rizshez. Jó íze van a friss vajas vagy sajtos kenyéren is. A magas sótartalom miatt nem ajánljuk az 1 évesnél kisebb gyerekeknek és a 3 éven aluliaknak csak a gyerekorvos engedélyével.

Hogyan használjuk a házi ételízesítőt
0 0 vote
Article Rating
További cikkek
Hogyan erősítjük meg az immunrendszerünket még az ősz előtt
Hogyan erősítjük meg az immunrendszerünket még az ősz előtt