Süssön otthon ropogós bagettet

Recept: Süssön otthon ropogós bagettet

Rakott bagett tízóraira, friss ropogós bagett a leveshez vagy még melegen vajjal és lekvárral reggelire. Sokféle képpen lehet kellemesebbé tenni a napunkat vele – elég, ha használjuk a fantáziánkat és hallgatunk az ízlelőbimbóinkra.

Ez a pékáru kétségek nélkül Franciaországgal van összekötve, de érdekes az, hogy Bécsből származik, mert pont innen hozta a gallok földjére egy pék. A nagy előnye az, hogy nem számít hol készítjük el, mert mindig úgy megtudjuk sütni, hogy isteni legyen. Ez a házibagett recept segít ebben.

Mire van szükség a házi bagett elkészítéséhez?

  • 1 kocka élesztőre
  • 1 kg simalisztre
  • 400 ml langyos vízre
  • sóra

Hogyan készítsük el a bagettet?

1. Első sorban elkészítjük a kovászt, egy pohárban vagy tálban összekeverjük az élesztőt langyos vízzel – ha túl meleg vagy hideg vizet használunk, az élesztő nem fog rendesen kovászolódni. A jobb eredmény érdekében hozzáteszünk egy teáskanál simalisztet és egy teáskanál cukrot. A kovászt hagyjuk kb. 15 percig pihenni egy melegebb helyen.

2. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót és a kovásszal gondosan átkeverjük. A tésztát addig gyúrjuk, amíg nem buborékozik és odaragad a tál széléhez. Amikor a tészta elkészül, megszórjuk liszttel, letakarjuk konyharuhával és hagyjuk kelni további két órán átt.

3. Amikor a bagett tészta megkelt, áthelyezzük egy nagyobb lisztel megszórt gyúródeszkára és még egy kicsit átgyúrjuk. Ezt követően elosztjuk néhány részre (4 – 6, ez attól függ, hogy milyen méretű bagettre lesz szükségünk) és hosszúkás hengerekre sodorjuk őket.

4. A hengereket, a jövőbeli bagetteket áthelyezzük a liszttel megszórt tepsire, betakarjuk konyharuhával és 20 percig hagyjuk kelni.

5. E közben előmelegítjük a sütőt 250 °C-ra, amikor bemelegszik, beteszünk egy mélyebb tepsit vízzel (ideálisan a sütő aljára), mely gondoskodik a bagettek ropogós héjáról. A bagetteket késsel merőlegesen megvágjuk, megkenjük langyos vízzel és betesszük sülni kb. 40 percre. Köztudott, hogy minden sütő másképp süt, ezért ajánljuk a bagetteket 30 perc után figyelni. Jóétvágyat.

0 0 vote
Article Rating
További cikkek
Csodálatos mák
Csodálatos mák