SOS a gyógynövények számára

SOS a gyógynövények számára

A leggyakoribb problémák a termesztésnél és mit tegyünk, ha nem egészségesek

Figyeltünk rájuk, előtermesztettük a gyönyörű palántákat, kiültettük őket és nincsenek jól? Vagy igazán sok pénzt költöttünk rájuk a piacon és lassan elhervadnak? Gyakran meg lehet őket menteni, de gondolnunk kell ezekre a szabályokra.

1. El a gyommal

A gyom legyengíti a növényeket, lefoglalja a helyüket és árnyékolja őket a napsütés elöl, ezért rendszeresen távolítsuk el. Soha ne hagyjuk megnőni nagyobbra, mint 4 cm. A gazolásnál megsérthetjük a növények gyökereit is.

2. Küzdjünk a meztelencsigák ellen

A gyógynövényeket szeretik az emberek és az állatok egyaránt. Készítsünk például főzetet a foghagymából, csalánból vagy a szétmorzsolt tojáshéjakat rakjuk az ágyas köré, hogy elűzzük a meztelencsigákat. Ebben segíthet a kávé “grunt”, melyet minden virág köré szórunk, az lehetetlenné teszi a meztelencsiga mozgását, így nem fogják elérni a prédájukat.

Mit tegyünk, ha a gyógynövények nincsenek jól

– a palántákat vásároljuk csak a bevált árusoktól, ideálisan a gazdaboltokban vagy a piacokon, soha ne vásároljuk őket a nagy áruházakban – ezek a gyógynövények nem alkalmasak a hosszútávú termesztésre, ezek a termékek az egyenes fogyasztásra vannak – letépni a leveleket, örülni így egy hétig vagy kettőig és kidobni a komposztálóba, sajnos

– az ültetés előtt szoktassuk a növényeket a kintlétre, például azzal, hogy két éjszakára kitesszük őket egy hidegebb folyosóra, így jobban elviselik a hőváltozásokat

– a földbe még az ültetés előtt dolgozzuk be az érett komposztot, hogy legyen benne elegendő mennyiségű tápanyag

– ültetés előtt a palánták gyökereit lágyan lazítsuk fel az ujjainkkal vagy késsel, hogy jobban nőjenek bele a földbe

– a gyógynövényeket soha ne öntözzük túl, a termesztésnél virágcserepekbe biztosítsunk nekik elegendően magas áteresztő réteget és virágcserepet lyukakkal, hogy a felesleges víz el tudjon folyni, ideálisan kerámia. A fém gyorsan túlmelegszik és nem alkalmas a közvetlen napsütésre, a műanyagban pedig a szubsztrátum nem tud rendesen lélegezni.

Melyiket szárítsuk és melyiket fagyasszuk?

Némelyik gyógynövénynek jobb íze van, amikor le van fagyasztva, némelyiknek pedig a szárítás tesz jót. A fagyasztásra alkalmas gyógynövények: menta, citromfű, kapor, bazsalikom, petrezselyemzöld, a többi, főleg az oregánó vagy a kakukkfű megőrzik az aromás illatukat szárított állapotban is. Mindig egy rétegben szárítsuk őket és rendszeresen fordítsuk át. Csak az alapos kiszáradás után őröljük le és készítsünk belőlük saját gyógynövénykeveréket vagy ízesített tengeri sót.

Melyiket szárítsuk és melyiket fagyasszuk?

0 0 vote
Article Rating
További cikkek
Töltött karácsonyi ostyarudacskák
Recept: Töltött karácsonyi ostyarudacskák