Sportolás ősszel és télen

Sportolás ősszel és télen – nem kell lemondanod a testmozgásról

Mikor véget ér a nyár, a nappalok rövidebbek, az éjszakák pedig hűvösebbek lesznek. A legtöbben ilyenkor másra sem vágyunk, mint bekuckózni a szobánkba és ki sem mozdulni egész nap. A körülmények a legkevésbé sem motiválóak – hideg és nyirkos az idő, és mivel a ruhák is többet takarnak, minek is erőltetnénk a mozgást?

Sokaknál pontosan ilyenkor borul fel a régóta tartott diéta és a mozgástervek. Pedig manapság már rengeteg alternatív megoldás létezik, amelyekkel probléma nélkül folytathatjuk a mindennapi edzést. Természetesen nem csak a külsőségek miatt fontos, hogy télen is eleget mozogjunk, egészségünk megőrzése a legfontosabb szempont. Amint lehül a levegő, támadnak a bacilusok. Ilyenkor kiemelkedő jelentősége van a sport immunerősítő hatásának.

Ne hagyd hát, hogy a borús idő bármitől is eltántorítson. Olvass tovább és megtudod, milyen lehetőségeid vannak ősszel és télen, és mire kell a legjobban odafigyelned.

Ha nem akarsz lemondani a kinti edzésekről

Ha te is a szabad levegő szerelmese vagy, egy cseppet sem kell búsulnod. Az őszi levertség, fáradtság ellen nincs is jobb, mint a friss levegő. A legtöbben azért érzik magukat kimerültnek ilyenkor, mert keveset tartózkodnak a szabadban, a hideg miatt ritkán szellőztetnek és kevesebb friss levegőhöz jutnak. A hűvös napokon éppoly fontos kint tartózkodnod, mint nyáron, csak pár dologra oda kell figyelned.

  • Egészséged megőrzése érdekében öltözz fel jó melegen és rétegesen. Viselj olyan ruhákat, amelyek felszívják a nedvességet és melegen tartanak.
  • Hosszabban és alaposabban melegíts be, mint általában. Izmaidnak több időre van szükségük a felkészüléshez. Szánj rá legalább 10-15 percet, hogy átmozgasd minden porcikádat. Ugyan ez vonatkozik a levezetésre is – az edzés végére iktass be egy lassan lekocogott kört, vagy egy alapos nyújtást.
  • Ha betegnek érzed magad, ne sportolj! Ez egy nagyon fontos szabály. Ha csak a betegség leghalványabb jelét is észleled, maradj inkább otthon és előzd meg a bajt.
  • Fogyassz sok folyadékot! Nem győzzük eleget hangsúlyozni, mennyire fontos a megfelelő folyadékpótlás. Mivel nyáron könnyedén megizzadunk, többször meg is szomjazunk. Télen oda kell figyelni rá, hogy rendszeresen pótoljuk az elvesztett folyadékot.
Ha nem akarsz lemondani a kinti edzésekről

Otthon is lehet élvezetes a mozgás

Az egyik legkényelmesebb edzési forma az őszi napokon az otthoni torna. Igaz, hogy akad pár hátulütője is, de ha elég motivált vagy, semmi sem fog eltántorítani. Az otthoni torna egyik hatalmas előnye, hogy ki sem kell mozgulnod a házból. Azonnal le tudsz zuhanyozni, valamint nem kell félned attól sem, hogy megfázol.

  • A szakszerű edzés betartása érdekében jó, ha keresel egy jó kis fittness videót, amin lépésről lépésre követheted a történéseket. Az energikus zene, az edzők ösztönzése és a sok bátorítás segít, hogy minél jobban élvezd a mozgást.
  • Xbox segítségével is tudsz tornázni, a speciális készülékeknek köszönhetően garantáltan nem fogsz lazsálni.
  • Ha megengedheted magadnak, szerezz be egy futógépet, szobabiciklit vagy más tornagépet. Olyan lesz, mintha egy edzőteremben lennél, mégsem kell kimozdulnod otthonról.

Vedd célba az edzőtermet


Kiváló megoldás a hűvös napokon a konditerem használata. Nem is csoda, hogy ilyenkor általában nagyot nő a fittness termek látogatottsága, hiszen a legtöbben nem szívesen sportolnak hideg időben. Az edzőteremben való tornázás egyik előnye, hogy motivációként szolgálhat mások jelenléte, valamint nem kell félned a megfázástól sem.

  • Iratkozz be csoportos edzésekre, például zumbára vagy aerobikra, de rengeteg egyéb csoportos kardio-edzést, táncot is érdemes kipróbálni.
  • Szerezz be egy edzéstervet, hogy egy pontos tervet követve tudj mozogni, hogy tudd, mikor milyen gépet hogyan használj.
  • A legtöbb edzőteremben dolgoznak személyi edzők is, akis segítenek bármiben, amire szükséged van. Elég, ha csak az első pár héten bérelsz edzőt, amig megtanulod a gépek helyes használatát.

Ne feledd, a hideg még nem elég indok arra, hogy ellustulj. Inkább használd ki, hogy az időjárás miatt kevesebb a tennivaló, és tegyél egy keveset az egészségedért.

Vedd célba az edzőtermet
0 0 vote
Article Rating
További cikkek
Termesszük orgonát
Termesszük orgonát