Szülés utáni depresszió

Szülés utáni depresszió – velem is megtörténhet?

Minden kismamáknak szóló magazinban, cikkben, Facebook bejegyzésben azt látjuk, hogy a szülés egy csodálatos, emberfeletti élmény, amely életünk legszebb pillanata lesz. A csapból is az folyik, hogy az újszülöttel töltött idő maga a csoda, aminek minden percét ki kell élvezni. A szülés és gyermeknevelés az élet legnagyobb adománya, aki pedig mást állít, az hazudik.

De mi van akkor, ha egy anya a szülést nem úgy éli meg, mint ahogy a nagy könyvben meg van írva? Hogyha nem abba a varázslatos világba csöppen, amiről más anyukák annyit áradoznak, hanem egy magányos, fájdalmas, kiszolgáltatott érzés keríti hatalmába?

A szülés utáni depresszió nem mendemonda, hanem egy igazi, komoly állapot. Egyáltalán nem szégyen megélni és igenis beszélni kell róla. Sok anya a szülés után kellemetlen hangulatzavarokkal küzd, nem találja a helyét, magányos. Természetes, hogy ilyenkor egy nőben rengeteg különféle érzés kavarog – elvégre is életet adtál egy emberi lénynek, aki eddig benned élt. Egy gyermek érkezése fenekestől felforgatja az életünket és bárki bármit mond, ehhez egyáltalán nem egyszerű hozzászokni. Hormonháztartásunk megváltozik, testünk próbál visszazökkenni a megszokott kerékvágásba. Ezt a helyzetet minden anyuka másként éli meg. A szülés utáni depresszióval leginkább a fiatalon gyermeket vállalóknak, az egyedülálló szülőknek és a rossz házasságban vagy rossz anyagi körülmények között élőknek kell megküzdeniük.

A szülés utáni depresszió jelei

Onnan tudhatja, hogy Ön, esetleg felesége, barátnője, vagy testvére szülés utáni depresszióban szenved, ha gyakran érzékeli rajtuk az alábbi tüneteket:

  • Állandó félelem és idegesség. Az újdonsült anyuka minden lépését rettegés kiséri, fél, hogy árt a babának, hogy nem tudja őt ellátni, aggódik, hogy vajon jó anya lesz-e.
  • Ingerlékenység. Az anya állandóan ideges, bármely kis dolog felzaklatja. Ingerült és türelmetlen a környezetével szemben, nem fogad el tanácsot, segítséget.
  • Zavaró gondolatok. Az anyuka állandóan arra gondol, mennyi rossz történhet, hány féle módon tud ártani a babának. Kimerült és zavarodott, semmiben nem látja a jót, tehetetlennek érzi magát.
  • Feltűnő változás a mindennapi életben. Az anyuka túl sokat, esetleg túl keveset alszik vagy eszik.
  • Rossz közérzet, folyamatos sírás kíséri mindennapjait, ami fizikai rosszulléthez is vezethet. Szédülés, gyengeség, étvágytalanság mutatkozhat.

A két leghasznosabb tanács, ha szülés utáni depresszióban szenved

1. Támaszkodjon másokra – Ha a szülés utáni depresszió akár leghalványabb jeleit is érzékeli magán, ne szégyelljen segítséget kérni. Ne feledje, hogy párja és családja ott van ön mellett és készek támaszt nyújtani. Az ember társas lény – segít, ha megoszthatjuk mással gondolatainkat. Ne féljen tanácsokat kérni a tapasztaltabb barátnőitől, családtagjaitól. Ne feledje, nem kell mindent egyedül csinálnia. Az apukáknak azt javasoljuk, töltsenek minél több időt a családdal, tegyék félre a munkát és segítsenek a ház és a baba körül. Egy újdonsült anyukának mindig elkél a támogatás.

2. Törődjön önmagával is – miután az ember anyává válik, hamar elfelejti, hogy egyszer nő is volt. Az első dolog, amiről a legtöbb nő lemond a terhesség után, az az önmaga iránti szeretet és törődés. Elfelejtünk mozogni, egészségesen táplálkozni. Ritkábban szépítkezünk, szinte alig pihenünk. Habár most itt van egy pici ember, aki az állandó figyelmünkre szomjazik, mégis oda kell figyelni, hogy önmagunkat se hanyagoljuk el. Ragadjon meg minden lehetőséget arra, hogy önmagának is örömet szerezzen. Sétáljon sokat, töltsön minél több időt a barátaival, családjával.

A szülés utáni depresszió természetes jelenség, bárkivel megtörténhet és egyáltalán nem kell szégyellni. Fontos azonban észben tartani, hogy lefolyása általában néhány nap, ezért, ha a tünetek súlyosak, hosszan tartók, esetleg ezek következtében az anyuka nem tudja a gyermeket megfelelően ellátni és veszélyt jelenthet önmaga vagy a környezete számára, mindenképp orvoshoz kell fordulni.

A két leghasznosabb tanács, ha szülés utáni depresszióban szenved

0 0 vote
Article Rating
További cikkek
Foghagyma
Foghagyma: Megvéd minket a betegségek és a rossz szellemektől