Tippek a kezdő gombászoknak

Tippek a kezdő gombászoknak

Mikor kell gombát szedni és hol kell őket keresni?

A gombászat egy hihetetlenül szórakoztató tevékenység – sétálhatunk a gyönyörű természetben, friss levegőt szívhatunk, kikapcsolódhatunk, csinálhatunk valamit a testünkért és ízletes gombát is szedhetünk közben. Nincs tapasztalatunk a gombaszedéssel? Íme, néhány alaptipp: hol és mikor szedjük a gombákat.

Mikor menjünk gombát szedni

A gombaszezon március végétől egészen novemberig tart. Ha összpontosítani szeretnénk az érdestinórukokra, nemezestinórukokra, rókagombákra vagy galambgombákra, akkor a mi szezonunk csak júniustól kezdődik. Mikor kell elindulnunk a gombaszedésre, hogy ne térjünk vissza üres kosárral? Nagyon jó segítség a más fajta gombák előfordulása, akár a mérgezőké a fűben vagy a városi parkokban – ha nőnek itt, akkor az erdőben is.

Optimális az esős idő, egy átlagos gombának kb. 4 – 10 napig tart, amíg megfelelő nagyságú lesz. Ha egy vihar után, mely a száraz időszakot szakította meg megyünk gombát szedni, lehet hogy nem járunk majd nagy sikerrel. Pont azért jó, ha ismerjük az utolsó néhány napi időjárást ott, ahová készülünk gombaszedésre. Mikor induljunk az erdőbe? Legmegfelelőbb idő főleg a praktikus oldaláról a reggel – az összes gomba még ilyenkor biztosan nincs összeszedve, az erdő rendkívül szép és nekünk lesz elegendő időnk arra, hogy napnyugtáig visszatérjünk.

Hol keressük a gombákat

Már voltunk gombászni egy olyan helyen, ahol pár pillanat alatt megtelt a kosarunk? Ilyen helyen megfelelő körülmények és nagy esély van arra, hogy máskor is ilyen sok gombát találjunk. Ha még nem találtunk egy ilyen helyet, akkor az Árva, Liptószentmiklós, Selmecbánya, Alacsony és a Magas Tátra is megfelelők a gombaszedésre. Mitől függ a gombanövekedés?

A levegő és a talaj hőmérséklete, de megéri, ha a nedvességet is figyeljük – a levegő és a talaj is, a talaj savanyúsága, sziklás altalaj is rendkívül fontos. Mindez befolyásolja azt, hogy az erdőben több aranytinórút vagy galambgombát találunk. Ha van a családban vagy barátaink közt egy tapasztalt gombász, kérhetünk tőle néhány tippet, hová induljunk gombát szedni. Vagy nézzünk internetes fórumokat.

Hol keressük a gombákat

Hogyan szedjünk gombát, és hogyan kell őket raktározni

Sokszor okoz dilemmát, hogy a gombát gyökerestől húzzuk e ki a földből egy darab gyökérrel együtt, vagy mindjárt a föld felett vágjuk el. Még a tapasztalt gombászok véleménye is megoszlik e körül, de a legbiztosabb, ha még kezdő, hogy ha egy darab gyökérrel együtt húzza ki. Miért? Pont a gyökér képes megkülönböztetni, ha nem tudja a nevét. Ebben az esetben ne felejtse el a helyet ahonnan kivette, betakarni egy kis földel vagy levelekkel, ennek köszönhetően nem szárad ki és legközelebb is megtalálja a gombát ugyanitt.

Azután hogy a gombát kihúzta a földből nagyjából takarítsa meg és távolítsa el a sérült részeket. Semmi esetre sem mossa meg a gombát. Szintén ügyeljen a raktározásra, ne használjon igelit zacskót, a legjobb segítőtárs a fonottkosár, melyben a gomba tud lélegezni és nem nyomódik össze. Esetenként használhat még hálós táskát.

Mire kéne még gondolni

Csak azokat a gombákat szedjük le, amelyeket ismerjük, természetesen csak a nem mérgezőket. Ha nem biztos benne, használja a gombahatározó kézikönyvet vagy mobilapplikációt, mely segít megkülönböztetni őket. Nem szabad alábecsülni a minőségi cipőt sem, mely védi a bokáját. Ha magas fűben jár, melyben kígyók lehetnek, javasoljuk a gumicsizma használatát. Egy gombászszabály, hogy csak annyi gombát szedünk, amennyit egyszerre fel tudunk dolgozni, a többit a természetnek hagyjuk meg vagy a többi gombásznak. Természetes dolog hogy legyen nálunk kés, a szemetet pedig, például a tízórai papírját pedig hazavisszük magunkal.

Mire kéne még gondolni
0 0 vote
Article Rating
További cikkek
7 dolog, amit sose mondjunk egy terhes nőnek, aki a második gyermekét várja
7 dolog, amit sose mondjunk egy terhes nőnek, aki a második gyermekét várja