Tudtuk, hogy a zöldségmaradványokat effektíven lehet használni?

Tudtuk, hogy a zöldségmaradványokat effektíven lehet használni?

Zöldséges ételeket készítünk gyermekeinknek? Vagy gyakran készítünk olyan ételeket, melyekből temérdek zöldséghéj marad, melyek kihasználatlanul a komposztálóban végeznek? Ez a hulladék nem jelent terhet a természetnek, de így még is effektívebben tudjuk őket kihasználni. Íme néhány tipp.

Lé a zöldséghéjból

Ha házi zöldségünk van, vagy hozzáférünk a biominőségű zöldségekhez, nem kell a zöldséget meghámoznunk. Ha a héjas zöldség nem illik az ételünkhöz, kefével jól tisztítsuk le, hámozzunk le minél kisebb darabokat és a levágott részekkel együtt tároljuk a fagyasztóban. Amikor elég hulladékot gyűjtünk, vegyük ki a zöldséget és kifagyasztás nélkül használjuk a levesbe. Ilyen felhasználáshoz tökéletesen illik a répa, zeller, petrezselyem, cukkini és a gombamaradékok.

Egészséges chips

A sárgarépa, zeller és a cékla héját használhatjuk együtt a krumplihéjjal a házi chips elkészítéséhez. A megmosott zöldséget alaposan hámozzuk meg, a héjakat metéljük kisebb darabokra, keverjük össze olívaolajjal, szárított foghagymával és sóval. Ezt a keveréket tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire. 200 fokon süssük pár percig. Minden 4 percben keverjük össze és nézzük meg, hogy mennyire ropogós. A nem elfogyasztott részt tegyük egy jól zárható dobozba és tegyük el legkésőbb másnapra. Másképp magukba szívják a nedvességet és nem lesznek annyira finomak és ropogósak. Mindig gondoskodjunk a zöldségek alapos megtisztításáról. Főleg a gyökeres zöldségnél fent áll a veszély, hogy földmaradványok találhatóak a hajlatokban és a vágásokban.

Ízesített só

Nemcsak a zöldségmaradványokat, de a gyógynövények szárait is újból felhasználhatjuk a konyhában. A gyógynövényes só elkészítéséhez tökéletesen illenek rozmaring vagy bazsalikomdarabok, de felhasználható a kakukkfű vagy az oregánó. Készüljünk fel arra, hogy ez a só igazán aromatikus lesz, ezért nem mindig használhatjuk majd fel (ne készítsünk feleslegesen sok alapanyagot).

Hogyan? A só a természetes konzerválóanyagok közé tartozik, emellett ki is szárítja az alapanyagokat, így elég ha a gyógynövényeket apróra metéljük, alaposan összekeverjük a tengeri sóval és elhelyezzük egy jól zárható dobozban. A gyógynövényes só kb. egy hét múlva lesz kész a használatra.

Ízesített só
0 0 vote
Article Rating
További cikkek
mielőtt belépünk az edzőterembe
6 szabály, amit ismernünk kell, mielőtt belépünk az edzőterembe