super zdravé raňajky

Jedlo, ktoré si deti zamilujú

Vyskúšajte tieto 4 tipy na super desiatu

Počas prípravy na rodičovstvo by nám sotva napadlo, ako veľmi náročné bude potešiť svoju ratolesť desiatou. Treba si však priznať, že v detských očiach máme silnú konkurenciu – bufet s najlepšími sladkosťami na svete, Martinovu mamu, ktorá pečie dokonalú štrúdľu, stánok s hot-dogmi cestou do školy.  Aj preto sme pre vás pripravili týchto 5 tipov na desiaty, ktoré oslovia aj toho najnáročnejšieho syna či dcéru.

1. Sendvič s arašidovým maslom a banánom

Sladká desiata, do ktorej nemusí ísť ani lyžička cukru – sen každého rodiča. Navyše si na nej vaša ratolesť nielen pochutí, ale sa aj poriadne naje. Arašidové maslo totiž vymyslel doktor John Harvey Kellogg v roku 1895, ktorý hľadal alternatívu za tuhú stravu pre svojich pacientov, ktorých trápili bolesti zubov. V spojení s banánom s vysokým obsahom draslíka ide o výbornú kombináciu, ktorú môžete doplniť napríklad jahodami, čučoriedkami či lekvárom od babičky. Navyše arašidové maslo si hravo dokážete vyrobiť aj doma. Ako na to?

sendvič s arašidovám maslom a ovocím

Recept na domáce arašidové maslo

Potrebujete:

500 g nepražené arašidy bez soli
olej (ideálne arašidový, použiť však môžete aj iný druh či prepustené maslo)
sladidlo – med, ďatlový či javorový sirup
soľ (približne 1 ČL)
výkonný kuchynský robot

Ako pripraviť domáce arašidové maslo

1. Vyhrejte si rúru na 200 °C, plech vysteľte papierom na pečenie a rovnomerne naň vysypte arašidy.

2. Plech s arašidmi vložte do rúry, raz za pár minút premiešajte a pečte približne 7 – 9 minút. O tom, či sú hotové, vám najlepšie napovie hnedastá farba, od rúry však neodchádzajte – arašidy môžu rýchlo prihorieť.

3. Vložte arašidy do kuchynského robota, pridajte všetky ostatné suroviny a rozmixujte.

4. Mixujte približne 1 minútu, potom zmes premiešajte lyžicou, odlepte kúsky zo steny a mixujte znova.

Tip pre vás: Ak chcete arašidové maslo s chrumkavými kúskami, časť arašidov si nasekajte najemno a ručne primiešajte až nakonci celého procesu.

2. Domáca granola s jogurtom

Nedávno internetom koloval obrázok zo školskej nástenky, na ktorú deti zapisovali tipy na desiatu: objavila sa tam nielen „pica“, „hodok“ či „kura s rižou“, ale aj „kopa cereálií“. A to nie je vôbec zlý nápad! Pripravte svojej ratolesti domácu granolu, ktorú premeníte na neodolateľnú desiatu pridaním gréckeho jogurtu a kvalitného medu. Dvíhate s obavami obočie a pýtate sa: „To fakt mám robiť doma cereálie? Nebojte sa, recept na domácu granolu je jednoduchší, ako si budete myslieť.

domáca granola s jogurtom a ovocímRecept na domácu granolu

Potrebujete:

500 g ovsené vločky (samozrejme, podľa chuti môžete použiť aj iné)
mix nasekaných orechov – mandle, vlašské orechy, lieskovce, kešu, tie vaše naj
mix semiačok – ľanové, chia, akékoľvek podľa vašej chuti
sušené ovocie (brusnice, marhuľa, hrozienka)
kokosový olej
soľ
med
mletá škorica

Ako pripraviť domácu granolu

1. Dajte si vyhriať rúru na 180 °C, vo väčšej mise si zmiešajte ovsené vločky, nasekané orechy, semiačka, med, škoricu, soľ s kokosovým olejom.

2. Rovnomerne uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte v rúre 15 – 20 minút.

3. Potom granolu poriadne premiešajte a pečte ďalších cca 10 minút.

4. Celý krok 3. ešte raz zopakujte.

5. Nakoniec pridajte sušené ovocie, nechajte granolu vychladnúť a uložte ju do vzduchotesnej nádoby – čerstvá vám tak vydrží približne 14 dní.

Tip pre vás: Chcete, aby bola granola chrumkavejšia? Pridajte pred pečením do zmesi aj vyšľahaný bielok.

3. Kváskový chlebík s bryndzovou pomazánkou

Spomínate si na pomazánky svojho detstva v škôlke? Asi najvýraznejšou bola rybia – niekto si ju zamiloval, iný si k nej vybudoval nekonečný odpor. Namiesto spomienok na škôlku skúste pripraviť inú pomazánku, takú, ktorú si deti zamilujú. Čo by ste povedali na bryndzovú?

kváskový chlebík s bryndzovou nátierkou

Recept na bryndzovú pomazánku

Potrebujete:

250 g bryndze
100 g masla
mletá červená paprika (sladká)
drvená rasca
cibuľa

Ako pripraviť bryndzovú pomazánku

1. Vytiahnite maslo z chladničky a nechajte zmäknúť, počas čakania môžete nakrájať cibuľku nadrobno. Ak nemáte radi cibuľu, môžete použiť zelenú papriku alebo jarnú cibuľku.

2. Zmiešajte všetko dokopy – ručne, alebo strojom – pomazánka by sa pri nanášaní na chlieb nemala drobiť, ale natierať.

Tip pre vás: Môžete použiť aj iný typ pečiva, no kváskový chlebík je pre túto kombináciu ako stvorený.

4. Zeleninový wrap s kuracím mäsom/fetou

Jednoduché jedlo, ktorým v detských očiach trafíte do čierneho. Obrovskou výhodou wrapu je, že ho môžete upravovať podľa ročného obdobia a aktuálnej chuti na milión spôsobov – na trhu nájdete cereálnu, obyčajnú či špenátovú tortillu, zeleninu vyberajte podľa sezóny, namiesto kuracieho mäsa opraženého naprírodno vyskúšajte napríklad grécky syr feta. Toto je jednoducho desiata, ktorá nikdy nebude nudiť. Recept na zeleninový wrap necháme už čisto vo vašej réžii – veď o tom je predsa varenie: o experimentovaní, skúšaní kombinácií a ladení chutí. Ukážte svojmu drobcovi, že aj jeho mama vie pripraviť desiatu, ktorú si zamiluje.

wrap so zeleninou

0 0 hlasov
Hodnotenie článku