Tradičné aj netradičné recepty na zavárané špeciality

Letný SERIÁL 1. časť

Tradičné aj netradičné recepty na zavárané špeciality

Leto bude sladké a ovocné! Pripravili sme pre vás seriál na pokračovanie – v piatich článkoch sa postupne pozrieme na tradičné aj netradičné recepty na zavárané špeciality. Vyskúšajte si pripraviť napríklad jednoduchý džem z čerešní, na ktorý potrebujete len 3 suroviny alebo netradičné jahodové čatní, pochúťku k mäsovým pokrmom pre dospelých.

Jednoduchý džem z čerešní

Potrebujete: 1 kilogram čerešní, 250 gramov kryštálového cukru, šťava z jedného citróna

Postup: 1. Umyté čerešne zomeľte na mäsovom mlynci. Zmiešajte ich s cukrom a priveďte do varu.

2. Pridajte šťavu z citróna a varte, až kým nezhustne. Opäť si môžete pomôcť tanierikovým testom – keď zmes po kvapnutí na tanierik zhustne, džem je hotový.

3. Zahorúca prelejte do sklenených pohárov, prípadne sterilizujte.

Jahodové čatní do jedál aj ako snack

Potrebujete: 1 kilogram očistených jahôd, 100 gramov červenej cibule, 2 lyžičky škorice, 2 lyžičky čili, 2 lyžičky soli, 150 ml červeného vína, 40 ml octu, 1 balíček želírovacieho cukru

Postup: 1. Jahody a cibuľu nakrájajte na malé kúsky. Vložte do hrnca s pevným dnom.

2. Pridajte víno, ocot, soľ, koreniny, želírovací cukor a pomaly priveďte do varu. Varte približne 5 minút.

3. Penu, ktorá sa utvorila navrchu, odoberte. Zmesou naplňte poháre a otočte ich hore dnom. Podávajte ako doplnok k pečenému mäsu.

TEMPOtip: Keďže čatní obsahuje alkohol, nepodávajte ho malým deťom! Za taký krátky čas sa nestihne alkohol úplne odpariť.

Jahodové čatní
Viac článkov
Hľadáte svadobného fotografa
Hľadáte svadobného fotografa?