Tradičné aj netradičné recepty na zavárané špeciality

Letný SERIÁL 2. časť

Tradičné aj netradičné recepty na zavárané špeciality

Pripravili sme pre vás seriál na pokračovanie – v piatich článkoch sa postupne pozrieme na tradičné aj netradičné recepty na zavárané špeciality. Ak máte prebytok ovocia, prípadne preferujete domáce džemy a kompóty pred kupovanými aj keď by ste si mali ovocie na ich výrobu zháňať od známych či kupovať, toto je niečo pre vás.

Jednoduchý jahodový džem z troch surovín

Potrebujete: 1,5 kg jahôd, 600 gramov cukru, 1 citrón v biokvalite

Postup: 1. Jahody očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Ak chcete dosiahnuť úplne hladkú konzistenciu džemu, plody môžete aj rozmixovať.

2. Vložte ich do hrnca s hrubším dnom a krátko povarte. Zasypte cukrom, pridajte šťavu z citróna a varte približne 30 – 40 minút za stáleho miešania.

3. To, či je džem pripravený na preliatie do pohára, zistíte jednoducho. Odoberte lyžičku a vylejte ju na tanier. Ak stuhne, môžete zmes prelievať do čistých pohárov.

4. Poháre okamžite uzavrite viečkom a otočte hore dnom, prípadne sterilizujte.

Džem z ríbezlí s jablkovou šťavou

Potrebujete: 200 gramov očistených ríbezlí, 800 ml jablkovej šťavy, 500 gramov cukru, 1 balíček želírovacieho cukru

Postup: 1. Do väčšieho hrnca nalejte jablkovú šťavu (odporúčame domácu, z odšťavených jabĺk) a prepasírované ríbezle, ktoré ste pred tým pomleli. Priveďte do varu.

2. Pridajte želírovací cukor s dvomi polievkovými lyžicami kryštálového cukru a varte asi minútu.

3. Odstavte. Do zmesi pridajte zvyšný cukor a následne za stáleho miešania povarte asi 5 minút. Zmes bude rýchlo hustnúť.

4. Prelejte do pohárov a otočte hore dnom.

Pečený slivkový lekvár bez sterilizovania

Potrebujete: 2 kilogramy sliviek, 500 gramov cukru, šťavu z dvoch citrónov, mletú škoricu podľa chuti

Postup: 1. Slivky umyte a pomeľte v mäsovom mlynci. Vo väčšej mise ich zmiešajte s cukrom, ovocnou šťavou a škoricou.

2. Zmes vylejte do pekáča. Myslite na to, že bude pri pečení bublať, preto zvoľte radšej väčšiu nádobu.

3. Pekáč vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Keď zmes začne vrieť, teplotu stiahnite na 150 stupňov a pečte asi 4 hodiny.

4. Približne v polovici pečenia opatrne otvorte dvierka na rúre a nechajte uniknúť paru.

5. Ihneď po upečení lekvár premiešajte a naplňte ním poháre. Otočené hore dnom ich nechajte úplne vychladnúť pod dekou.

Pečený slivkový lekvár bez sterilizovania
0 0 hlasov
Hodnotenie článku