Tradičné aj netradičné recepty na zavárané špeciality 3

Letný SERIÁL 3. časť

Tradičné aj netradičné recepty na zavárané špeciality

V tretej časti nášho seriálu s receptami na zavárané špeciality spracujeme višne, jahody, marhule a čierne ríbezle. Jednoduché kompóty si môžete pripraviť do zásoby na celú zimu. Hoci sa tepelným spracovaním vitamín C rozkladá, osviežia vám aspoň jedálniček.

Zavárané višne bez cukru s citrónom

Potrebujete: 1 kilogram višní, 2 citróny v bio kvalite, soľ, vodu

Postup: 1. Višne očistite a nasypte ich do pohárov.

2. Navrch naplneného pohára položte plátok citrónu, pridajte štipku soli a nalejte vodu približne do polovice objemu pohára.

3. Zatvorte a sterilizujte pri 100 stupňoch. Kompót je kyslastý a osviežujúci.

Jahodový kompót v cukrovom kúpeli

Potrebujete: 5 kilogramov jahôd, 1 liter vody, 1 kilogram cukru

Postup: 1. Z cukru a vody si uvarte sirup. Očistené jahody nakrájate na polovice. Menšie kúsky nechajte celé.

2. Jahody vložte do kastróla a zalejte úplne vychladnutým cukrovým sirupom. Nechajte cez noc odstáť.

3. Na druhý deň zmes prelejte do pohárov a sterilizujte pri teplote 80 stupňov asi 10 minút.

Jahodový kompót v cukrovom kúpeli

Marhuľový kompót s klinčekmi

Potrebujete: 2 kilogramy marhúľ, 200 gramov kryštálového cukru, 800 mililitrov vody, hrsť klinčekov

Postup: 1. Marhule očistite, rozpoľte a vyberte kôstku. Ukladajte ich do pohárov dužinou nadol.

2. Z vody, cukru a klinčekov uvarte sirup, ktorým marhule zalejete.

3. Sterilizujte cca 20 minút po dosiahnutí bodu varu.

Marhuľový kompót s klinčekmi

Opitý kompót z čiernych ríbezlí

Potrebujete: 2 kilogramy čiernych ríbezlí, 2 litre vody, 800 gramov kryštálového cukru, biely alkohol podľa chuti

Postup: 1. Ríbezle očistite a naplňte nimi poháre. Medzitým si uvarte sirup zmiešaním cukru a vody na miernom ohni.

2. Do sirupu pridajte pár kvapiek alkoholu a zalejte ním ovocie v pohároch.

3. Sterilizujte pri teplote 100 stupňov asi 20 minút.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku