Máte doma veľa jabĺk?

Máte doma veľa jabĺk?

Vyskúšajte tieto rýchle recepty

Mali ste obrovskú chuť na jablká, no s veľkými očami ste si ich kúpili viac, ako dokážete spotrebovať? Nenechajte ich zbytočne pokaziť, prinášame vám tieto jednoduché recepty, do ktorých môžete použiť pokojne aj trochu obité či zmäknuté jablká. Dokonca možno práve takéto „odstáte“ kúsky sa do týchto pokrmov hodia ešte viac.

Nastrúhané jablko

Z jablka dokážete rýchlo a jednoducho vykúzliť osviežujúci a zdravý dezert. Ako na to? Jablká ošúpte a najemno nastrúhajte. A tu je priestor na vašu fantáziu: môžete ich ochutiť lyžičkou medu a trochou mletej škorice, nastrúhať k ním sladkú mrkvu, popučiť banán, nakrájať pomaranč, alebo pokojne všetko dokopy.

Domáce sušené jablká

Toto je jediný recept, pri ktorom je dôležité, aby ste použili jablká v dobrom stave. Potrebujete jablká, nožík, rúru a prípadne škoricu alebo citrónovú vodu. Jablká opláchneme vo vode, dôkladne osušíme, zbavíme ich jadrovníka a nakrájame na tenšie plátky. Ak chcete, aby si jablká uchovali svoju farbu, môžete ich na pár minút namočiť do citrónovej vody. Ak chcete, aby chutili lepšie, môžete ich posypať mletou škoricou. Potom si nechajte vyhriať rúru približne na 90 °C, jablká položte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ich piecť približne 80 minút v rúre s otvorenými dvierkami. Po tomto čase ich pretočte na druhú stranu a nechajte piecť ďalších 80 minút.

sušené jablká

Nepečená jablkovo-piškótová torta

Aj pri tomto recepte budete potrebovať nastrúhané jablká a tiež piškóty a tortovú formu. Dno formy vystelieme piškótami a na ne uložíme vrstvu nastrúhaných jabĺk, ktorú môžeme posypať mletou škoricou. Na jablká uložíme piškóty a takto postupne vrstvíme, kým nemáme plnú formu. Na vrch torty môžeme dať kyslú smotanu zmiešanú s vanilkovým cukrom. Pred podávaním necháme tortu odstáť niekoľko hodín v chladničke, aby piškóty zmäkli.

Jablkový kompót k pečenému kuraťu

Pečené kurča s ryžou a domácim jablkovým kompótom chutí úplne božsky. Pripraviť si kompót z jabĺk je úplne jednoduché: potrebujete približne 5 jabĺk, celú škoricu, zopár klinčekov, vanilkový cukor, 2 polievkové lyžice kryštálového cukru a vodu. Jablká ošúpeme, vyrežeme jadrovník a nakrájame na kocky. Kocky dáme do hrnca s vodou tak, aby boli tesne pod hladinou, pridáme zvyšné ingrediencie a varíme dovtedy, kým nie sú jablká mäkké. Takýto kompót vydrží v chladničke pokojne aj tri dni. Dobrú chuť.

Jablkový kompót k pečenému kuraťu
0 0 hlasov
Hodnotenie článku