Máte veľa zeleniny?

Máte veľa zeleniny?

Spravte si „pickles“

Mali ste tento rok bohatú úrodu na záhradke? Alebo ste dostali od babičky plný košík zeleniny? Či ste iba neodolali krásnym kúskom v obľúbenom zelovoci? Nech je dôvod vášho nadbytku akýkoľvek, istotne rozmýšľate, čo s ním – vyhadzovať zeleninu nikomu neurobí radosť. Aj preto vám prinášame spôsob, ako zakonzervovať úrodu a nechať si ju na neskôr. Nakladané uhorky pozná každý, tu však využijete aj iné druhy zeleniny – reďkovku, kapustu, baranie rohy, čili papričky, kaleráb, cibuľu či karfiol. Ako na pickles?

Čo sú pickles

Pickles je anglický názov pre nakladanú zeleninu, tá sa nechá niekoľko dní kvasiť vo väčšom zaváraninovom pohári s octovým nálevom. Pozor – takúto zeleninu nemusíte vôbec sterilizovať. Dôležité však je, aby každý kúsok – či už to je kapusta, čili paprička, alebo kaleráb – bol ponorený v tekutine. Kúsky, ktoré plávajú na hladine, začnú postupom času hniť. Drobným trikom, napríklad pri papričkách a baraních rohoch, ako tomuto zabrániť, je urobiť niekoľko malých dierok špajdľou. Pickles sú skvelé ako príloha k hlavným chodom, určite si však na nich pochutnáte aj na tzv. pivárskom tanieri – nakrájate si klobásu, šovdru, moravské mäso, nastrúhate chren a zahrýzať to všetko budete nakladanou zeleninou. A spláchnete samozrejme pivom.

Akú zeleninu zvoliť na pickles

V zásade tu neexistujú žiadne obmedzenia, radšej sa však vyhnite paradajkám, ktoré na toto nie sú najvhodnejšie. Ak však máte najviac práve tejto zeleniny, rajčiny upečte a naložte ich do olivového oleja, ktorý môžete ochutiť podľa vlastného uváženia. Do pickles môžete siahnuť po čomkoľvek. Kaleráb, karfiol, červená cibuľa, perličková cibuľa, mrkva, hrášok, uhorky, baranie rohy, feferónky, cuketa, nebojte sa experimentovať. Nakladanú zeleninu skladujeme na tmavom a chladnejšom mieste.

Čo potrebujeme na nálev na pickles

  • ocot
  • cukor
  • čierne celé korenie
  • farebné celé korenie
  • semienka horčice
  • semienka feniklu

Ako pripraviť pickles

1. Na 1 diel octu pripadajú 2 diely cukru, túto zmes si dáme variť v hrnci, a keď sa cukor roztopí, odstavíme ju.

2. Zeleninu si nakrájame podľa chuti a preferencie, uložíme ju na seba do fľaše, pridáme korenie a semienka a zalejeme nálevom až po okraj tak, aby z neho netrčala žiadna zelenina.

3. Necháme odstáť na chladnejšom a tmavom mieste aspoň deň a môžeme servírovať.

Tempo tip: Pokojne si môžete urobiť aj bezodný pohár pickles – ak niečo zjete, môžete nakrájať rovnakú, prípadne inú zeleninu a vložiť ju do toho istého nálevu. A potom už len počkať aspoň 24 hodín.

Ako pripraviť pickles
Viac článkov
tipy pri pálení záhy
5 domácich pomocníkov pri pálení záhy