Každá rodina má svoj recept na krupicovú kašu. Prípadne aj niekoľko verzií – každé dieťa ju má totiž rado pripravenú inak. Jankovi najviac chutí riedka ako polievka, Miška si ju dá len vtedy, keď v nej doslova stojí lyžica a je posypaná bohatou vrstvou kakaa. Robko kakao nenávidí, potrebuje ju mať „holú“, iba potretú maslom. Ako to máte vy? Ešte ste jej neprišli na chuť? Tak ju vyskúšajte pripraviť v tomto pomere. Je lahodná, tak akurát krémová a neodolajú jej deti ani dospelí.
Potrebujete (1 porcia):
200 ml mlieka (plnotučného)
2 lyžice krupice
1 lyžičku vanilkového cukru
1 lyžicu masla
podľa chuti kakao alebo práškový cukor
Postup:
1. Vyberte si hrniec s dostatočne hrubým dnom, aby sa kaša napripaľovala. Mlieko nalejte do hrnca a za častého premiešania dajte variť.
2. Keď začne byť teplé (nie vrieť), prisypte krupicu. A teraz miešajte! Keď zmes začne hustnúť, vmiešajte do nej lyžičku vanilkového cukru (ideálne domáceho) a odstavte. Mlieko vôbec nemusí prevrieť.
3. Kašu okamžite prelejte do misky a položte na ňu plátky masla. Prípadne maslo nechajte rozpustiť v kastróliku a kašu polejte.
4. Posypte tým, čo má kto rád – jedna z najlahodnejších kombinácií je poctivé kakao zmiešané v pomere 1:1 s práškovým cukrom. Výborne chutí tiež so škoricou alebo iba s čistým práškovým alebo vanilkovým cukrom.
Čo robiť, keď je kaša príliš hustá? Mlieko už nedolievajte a kašu neprevárajte, urobili by ste z nej „halušky“. Skúste ju premiešať bez varenia s vodou (ideálne prevarenou) a poriadne rozmiešať metličkou. Prípadne ju skúste zjemniť trochou šľahačkovej smotany.
KONDELA tip: Vyskúšajte podávať krupicovú kašu s mascarpone. Je to neuveriteľne lahodná kombinácia. Lyžicu mascarpone môžete do kaše vmiešať tesne pred servírovaním alebo s mascarpone ozdobiť tanier. Krémová lahodná chuť tohto mliečneho produktu dostane najmä dospelých. Dospelým tiež môžete kašu doplniť hrozienkami namočenými v rume alebo kockou horkej čokolády, ktorú vložíte do taniera či do misky ešte pred naliatím kaše.