Najlepšia krupicová kaša

Najlepšia krupicová kaša

Viete, aký by mal byť ideálny pomer mlieka a krupice?

Každá rodina má svoj recept na krupicovú kašu. Prípadne aj niekoľko verzií – každé dieťa ju má totiž rado pripravenú inak. Jankovi najviac chutí riedka ako polievka, Miška si ju dá len vtedy, keď v nej doslova stojí lyžica a je posypaná bohatou vrstvou kakaa. Robko kakao nenávidí, potrebuje ju mať „holú“, iba potretú maslom. Ako to máte vy? Ešte ste jej neprišli na chuť? Tak ju vyskúšajte pripraviť v tomto pomere. Je lahodná, tak akurát krémová a neodolajú jej deti ani dospelí.

Potrebujete (1 porcia):

200 ml mlieka (plnotučného)

2 lyžice krupice

1 lyžičku vanilkového cukru

1 lyžicu masla

podľa chuti kakao alebo práškový cukor

Postup:

1. Vyberte si hrniec s dostatočne hrubým dnom, aby sa kaša napripaľovala. Mlieko nalejte do hrnca a za častého premiešania dajte variť.

2. Keď začne byť teplé (nie vrieť), prisypte krupicu. A teraz miešajte! Keď zmes začne hustnúť, vmiešajte do nej lyžičku vanilkového cukru (ideálne domáceho) a odstavte. Mlieko vôbec nemusí prevrieť.

3. Kašu okamžite prelejte do misky a položte na ňu plátky masla. Prípadne maslo nechajte rozpustiť v kastróliku a kašu polejte.

4. Posypte tým, čo má kto rád – jedna z najlahodnejších kombinácií je poctivé kakao zmiešané v pomere 1:1 s práškovým cukrom. Výborne chutí tiež so škoricou alebo iba s čistým práškovým alebo vanilkovým cukrom.

Čo robiť, keď je kaša príliš hustá? Mlieko už nedolievajte a kašu neprevárajte, urobili by ste z nej „halušky“. Skúste ju premiešať bez varenia s vodou (ideálne prevarenou) a poriadne rozmiešať metličkou. Prípadne ju skúste zjemniť trochou šľahačkovej smotany.

KONDELA tip: Vyskúšajte podávať krupicovú kašu s mascarpone. Je to neuveriteľne lahodná kombinácia. Lyžicu mascarpone môžete do kaše vmiešať tesne pred servírovaním alebo s mascarpone ozdobiť tanier. Krémová lahodná chuť tohto mliečneho produktu dostane najmä dospelých. Dospelým tiež môžete kašu doplniť hrozienkami namočenými v rume alebo kockou horkej čokolády, ktorú vložíte do taniera či do misky ešte pred naliatím kaše.

3.5 11 hlasov
Hodnotenie článku