mäso z pečeného kuraťa

Ostalo vám mäso z pečeného kuraťa?

Vyskúšajte tieto 3 recepty

Pripraviť pečené kurča na nedeľný obed je skvelý ťah – otec si pochutná na šťavnatých krídelkách, mama na ľahkých prsiach a deti na stehnách. Rodinný obed sa skončil, no na pekáči vám ostalo ešte veľa kuracieho mäsa? Nemusíte jesť dva dni za sebou to isté, tieto 3 recepty vám pomôžu nájsť chutnú a veľmi rýchlu inšpiráciu.

Slovenské rizoto

Či už vám ostalo mäso zo stehna, pŕs, alebo krídelok, v slovenskom rizote svoje využitie rozhodne nájde. Tento recept je obzvlášť jednoduchý – pripravíte si ryžu tak, ako ju bežne pripravujete, a necháte ju chvíľu prikrytú, aby trochu vychladla a ako sa hovorí „došla“. Medzitým si natrháte alebo nakrájate kuracie mäso na menšie kúsky, spoločne s nimi do ryže pridáte aj mrazenú kukuricu a hrášok, prípadne aj mrkvu a necháte ešte chvíľu odstáť. Takto pripravené slovenské rizoto môžete posypať tvrdým nastrúhaným syrom, prípadne zjemniť kúskom tradičného masla, podávajte s marhuľovým kompótom alebo kyslými zavaranými uhorkami.

Slovenské rizoto

Trhané kuracie mäso v žemli

Zväčša je tento recept pripravovaný z dlhopečeného bravčového mäsa, ktoré sa rozpadá na vlákna, chutí však rovnako dobre, aj keď použijete kuracinu. Ako na to? Kuracie mäso natrhajte na menšie kúsky, vložte ich do pekáča s výpekom, pridajte dijónsku horčicu, med, pokojne aj čerstvý rozmarín, zalejte čiernym pivom, premiešajte, prikryte alobalom a nechajte aspoň hodinu piecť. Odporúčame zvoliť nižšie teploty, medzi 140 – 160 °C, vďaka ktorým mäso nevyschne a bude krásne šťavnaté. Žemľu si rozkrojte napoly, dajte nachvíľu zapiecť do rúry, aby bola na povrchu chrumkavá, vložte do nej mäso a pokojne môžete aj skaramelizovanú cibuľku, nakrájané paradajky alebo nastrúhanú červenú kapustu.

Kurací wrap

Pripraviť kurací wrap, keď máte mäso už upečené, je skutočne jednoduché. Mäso si nakrájajte na menšie kúsky a zohrejte v rúre alebo na panvici, počas toho ho môžete i dochutiť – napríklad drveným oreganom, sójovou omáčkou či čiernym mletým korením. Tortilu pofŕkajte pár kvapkami vody, položte na rozohriatu panvicu, mierne opečte z oboch strán a rozložte na ňu mäso. Pridajte nakrájanú jarnú cibuľku, šalátovú uhorku, paradajky a zrolujte do klasického tvaru wrapu. Chuť môžete zjemniť napríklad gréckym jogurtom či bylinkovým dresingom. Dobrú chuť.

Kurací wrap
5 1 vote
Hodnotenie článku