Cunoașteți tahini?

Poznáte tahini?

Sezamová pasta dodá grády sladkému aj slanému

Tahini – toto nesklonné slovo označuje jedlo, resp. surovinu, ktorú ešte stále v našich končinách veľa ľudí nepozná a čo je horšie – nepoužíva! Pripravujú sa pritom o hotovú delikatesu, ktorá sa dá použiť v sladkej aj slanej kuchyni. Ochutnali ste už sezamovú pastu?

Tahini je pasta vyrobená zo sezamu – iba zo sezamu! Tieto drobné olejnaté semiačka stačí pomlieť a vznikne z nich lahodná jemná pasta, ktorá sa hodí na prípravu sladkých aj slaných pokrmov. Ak máte radi napríklad hummus alebo baklavu, tahini k nim musíte vyskúšať!

TEMPOtip: Skúste pridať lyžičku tahini pasty a lyžičku medu do obyčajného bieleho jogurtu. Získate skvelý dezert, ktorý môžete napríklad doplniť napríklad nasekanými orieškami alebo slanými krekrami.

Tahini sa najčastejšie využíva v izraelskej, tureckej alebo gréckej kuchyni. Využívajú ju najmä na dresingy do šalátov alebo omáčok, prípadne k zeleninovým jedlám a k humusu.

Tahini je zdravé

Keďže ide iba o pomleté sezamové semienka, ktoré sa konzumujú vo forme pasty alebo krému, je vhodné aj pre vegánov. Je bohaté na zdravé tuky, vlákninu a proteíny. Obsahuje tiež vitamíny skupiny B a vitamín E. Tiež je to silný antioxidant.

Tahini je cenené najmä pre vysoký obsah minerálov. Obsahuje meď, ktorá dokáže pôsobiť proti opuchom a tiež magnézium, železo, selén, vápnik a zinok. Prospieva tak koži, vlasom, nechtom, kostiam aj psychickej pohode. Tahini je tiež zdravé na srdce, obsahuje totiž nenasýtené omega3 mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu a krvného obehu.

Kde tahini využiť?

Vyskúšajte pridať lyžicu tahini do dresingu na váš obľúbený šalát, vmiešať ho do zeleninovej nátierky alebo ním potrieť ešte teplú pečenú zeleninu. Môžete ho použiť tiež ako dip, výborne ladí napr. s batátovými hranolčekmi. V sladkej kuchyni výborne ladí s orieškami a medom. Tahini tiež môžete zmiešať s arašidovým maslom a trochou marhuľového domáceho džemu. Získate tak sladkú pochúťku, ktorá fantasticky chutí na vianočke či makovom rožteku a navyše je aj zdrojom proteínov.

Kde tahini využiť
0 0 vote
Article Rating
Viac článkov
Prvá pomoc na dovolenke
Medúza, ježko, spálenie