Prečo konzumovať výrobky z kyslého mlieka

Prečo konzumovať výrobky z kyslého mlieka

Jogurt, zakysanka, acidofilné mlieko, tvaroh či cmar – to všetko môžeme označiť ako kyslomliečne výrobky. Obsahujú veľkú dávku probiotík, ktoré majú priaznivý vplyv na náš organizmus. Vďaka tomu, že prešli procesom fermentácie, môžu ich do svojho jedálnička zaradiť aj ľudia, ktorí trpia laktózovou intoleranciou. Ako pomáhajú kyslomliečne výrobky nášmu telu a s čím ich môžeme kombinovať?

Ako pomáhajú kyslomliečne výrobky organizmu

Množstvo vedeckých štúdií potvrdilo, že kyslomliečne výrobky majú pozitívny vplyv na fungovanie nášho organizmu. S čím všetkým nám pomôžu? V prvom rade posilňujú imunitný systém ako taký, ich blahodárne účinky sa však najviac prejavia v tráviacej sústave. Kyslomliečne produkty obsahujú totiž bifidobaktérie a laktobacily, ktoré pozitívne vplývajú na črevnú mikroflóru. Ak ste práve doužívali antibiotiká, neváhajte si dopriať pohár zakysanky či jogurtu. Rovnako dokážu zlepšiť vyprázdňovaciu činnosť čriev a zbaviť vás pocitu nafúknutého brucha.

Pravidelná konzumácia kyslomliečnych výrobkov pomáha tiež so správnym vstrebávaním minerálov, ako vápnik, fosfor či iných látok, ako je železo, meď, zinok. Vďaka čomu konzumáciou týchto výrobkov získate skvelého pomocníka pri premene látok v tele. Zabudnúť nemôžeme ani na zmiernenie kyslosti v tráviacej sústave, ktorá obmedzuje tvorbu hnilobných baktérií. Kyslomliečne výrobky rovnako pomáhajú znížiť hladinu tukov v krvi, čím chránia kardiovaskulárny systém.

Výrobky z kyslého mlieka môžu aj ľudia s laktózovou intoleranciou

Neplatí to 100 %, no väčšina ľudí, ktorí trpia laktózovou intoleranciou, si môže užívať zdravotné benefity kyslomliečnych výrobkov. Prečo? Prvým dôvodom je nižší obsah laktózy, teda mliečneho cukru, na ktorí sú títo ľudia alergickí. Druhým dôvodom je, že jogurty, acidká, zakysanky, tvaroh pobudnú v žalúdku dlhší čas a do tenkého čreva sa uvoľňujú postupne, teda aj laktóza sa do organizmu dostáva pomalšie a v menších dávkach, čo prispieva k jej lepšej stráviteľnosti. Ak však patríte do skupiny ľudí, ktorí majú intoleranciu na mliečne bielkoviny a nie cukry, kyslomliečne výrobky by ste do svojho jedálnička nemali zaradiť.

Aká kombinácia je vhodná

Kyslomliečne výrobky sú vďaka svojim vlastnostiam vhodné pre seniorov, deti i športovcov. Koľko by sme ich však mali denne prijať? Odporúčaná dávka je téglik jogurtu, pohár acidka či pol hrnčeka tvarohu denne. Veľkým plusom je, že ich môžete jednoducho zaradiť do svojho jedálnička. Pečiete zemiaky? Doprajte si k ním pohár zakysanky či acidofilného mlieka. Jogurty si môžete dať na raňajky s čerstvým ovocím alebo pridať do smoothie. Tvaroh zas dokáže vyniknúť v palacinkách či iných koláčoch. Možností, ako využiť kyslomliečne výrobky v kuchyni, je množstvo a dokážete ich výborne skombinovať prakticky s akýmkoľvek jedlom. Ak ich zaradíte do svojho jedálnička, telo sa vám oplatí väčšou vnútornou pohodou.

Výrobky z kyslého mlieka
Viac článkov
Krehká torta Pavlova
Recept: Krehká torta Pavlova