Pripravte si vlastný púpavový med

Pripravte si vlastný púpavový „med“

Na tohoročný včelí med si ešte chvíľku budeme musieť počkať. Ako príjemná alternatíva sa však ponúka príprava domáceho púpavového medu. Poďte si ho s nami pripraviť! Fantastický, voňavý a zdravý domáci „medík“ z púpavy si totiž uvaríte raz dva. Stačí vybehnúť niekam na lúku, natrhať púpavové hlavičky a výroba môže začať.

Potrebujeme:

500 ks hlavičiek púpavy

2 väčšie citróny v bio kvalite

1,5 kg kryštálového cukru

1,5 l vody

hlavička púpavy

Postup:

Púpavu nazbierame ideálne v čistom prostredí, aby sme ju nemuseli umývať a nezbavili ju tak peľu. Na prípravu medu použijeme len hlavičky bez stoniek. Citróny poriadne umyjeme a aj so šupkou ich nakrájame na tenké plátky. Hlavičky púpavy spolu s citrónovými plátkami dáme do hrnca, zalejeme 1,5 litrom vody a privedieme do varu. Po zovretí zmes odstavíme z plameňa a necháme odpočinúť do ďalšieho dňa (minimálne 24 hodín). Odstatú zmes precedíme cez plátno alebo gázu, tak aby sme v nej nemali žiadne nečistoty a poriadne povytláčame všetku zvyšnú tekutinu. Následne pridáme kryštálový cukor a pomaly zmes privedieme do varu. Za občasného premiešania varíme jeden a pol hodiny na miernom ohni do zhustnutia (čím dlhšie zmes povaríme, tým budeme mať med hustejší). Počas varenia dávajte pozor, aby vám med nevykypel.

Hotový med ešte za horúca vlejeme do čistých zaváraninových pohárov. Poriadne uzavrieme, postavíme hore dnom a necháme vychladnúť. Takto zakonzervovaný med vydrží až do zimy a už ho nie je potrebné sterilizovať.

med ešte za horúca vlejeme do čistých zaváraninových pohárov.

Hoci nejde o med v pravom zmysle slova, má aj liečivé účinky. Púpavový med okrem svojej lahodnej chuti vás povzbudí pri únave a je aj výborným doplnkom pri liečbe kašľa.

TEMPOtip: Ak si chcete svoj púpavový med ozvláštniť, môžete vyskúšať aj overené a chutné ingrediencie ako napríklad zázvor a pomaranč. Postup je jednoduchý, do zmesi púpavových hlavičiek a plátkov citróna ešte pred varením doplníte plátky z pomaranča alebo nakrájaný zázvor (približne 2 cm, aby ste med nemali prehnane štipľavý). Následne pokračujete podľa pôvodného receptu.

Ak by vám bolo ľúto otrhať púpavám iba hlavičky, môžete využiť celú bylinku. Z jarnej púpavy totiž aj šalát chutí fantasticky, navyše je plný vitamínov (obzvlášť vitamínu C). Je vhodný pri detoxikácii a jarnej únave. Postup je taktiež jednoduchý. Umyté mladé listy aj s korienkami natrháme na drobnejšie kúsky do misky. Pokvapkáme citrónom a olivovým olejom, môžeme aj posoliť. Podáva sa samostatne alebo aj ako príloha k rybám či mäsu.

Nezabudnite, že čas kvitnutia púpavy je obmedzený!

čas kvitnutia púpavy je obmedzený
0 0 hlasov
Hodnotenie článku