tarhoňa s cviklou

Recept: Tarhoňa s cviklou a smotanovým krémom

Gebča. Tak volám jedlo, ktoré vzniklo s vypätím všetkej kreativity, keď máme prázdnu chladničku a sme veľmi hladní. Situácia, ktorá vzniká v ostatnom čase pomerne často. A prečo „gebča“? Je to odvodené od slova gebuzina, ako by moja mama povedala na kombináciu tarhone, cvikle a smotanového krému: „Tak to musí byť riadna gebuzina!“ Nespochybňujem, na prvý pohľad to môže tak vyzerať, no výsledok rozhodne stojí za to. Skutočne, ani by vám nenapadlo, že za pár minút dokážete vyčarovať takýto pokrm z minima surovín.

Čo potrebujete na tento recept

  • 200 g tarhone
  • 1 väčšia cvikla
  • smotanový krém (výborná je Nadýchaná Lučiná, no v núdzovom prípade môžete použiť i nátierkové maslo ako Mana)
  • olivový olej
  • čierne korenie
  • soľ
čo potrebujeme

Ako pripraviť tento recept

1. Na panvici si na rozpálenom olivovom oleji opražíme tarhoňu dozlatova, niektoré guľôčky môžu byť aj hnedé.

2. Zalejeme vodou v pomere 1:1,3 (viac vody ako tarhone), pridáme soľ a za občasného miešania varíme pod pokrievkou na maličkom plameni približne 20 minút.

3. Zatiaľčo sa nám varí tarhoňa, cviklu ošúpeme a nakrájame na kocky – veľkosť je na vás, ja preferujem strednú.

4. Na ďalšej panvici si rozpálime olivový olej, pridáme cviklu, mierne osolíme, okoreníme a restujeme, kým nezačne nápadne pripomínať farbou melón. Takto pripravená cvikla bude šťavnatejšia a chrumkavá, nevylučujem však, že niektorí z vás by privítali skôr mäkšiu a lahodnejšiu varenú cviklu: smelo do toho, v mojich očiach stačí, keď sa o krémovosť a hebkosť stará smotanový krém.

5. Keď sa cvikla začne ponášať na melón, vypneme plameň a necháme ju na panvici za občasného miešania zmäknúť.

6. Tarhoňu zmiešame s cviklou a smotanovým krémom. Dobrú chuť.

ako pripraviť recept
0 0 hlasov
Hodnotenie článku