recept na oblozeny chlebik

Recept: Buďte puntičkárom

7 tipov pre dokonalý obložený chlebík

Väčšina z vás pri prečítaní názvu zrejme dvihla obočie, ďalší krútia hlavou a časť sa smeje, že obložený chlebík dokáže pripraviť každý. To nepochybne, no bude taký, aby ste naň nevedeli zabudnúť, opisovali ho kolegom a na každej oslave sa prieberčivo pozerali na pripravené občerstvenie? Ak si chcete taký pripraviť, týchto 7 tipov určite oceníte.

1. Vyberte správny chlieb

Základom je správny typ chleba, čo by taký bochník mal spĺňať? Nemôže sa drobiť, musí mať chrumkavú kôrku, no nie príliš, aby si na seba nekradla pozornosť namiesto chutnej oblohy a dokonalej striedky. Rokmi som prišiel k zisteniu, že obložený chlebík je dokonalý zo zemiakového chleba, pretože má „šťavnatú“ striedku, ktorá sa skvelo dopĺňa s mäkkou oblohou a zároveň chrumkavá kôrka tomu dodá grády. Ideálne siahnuť po bochníku z pekárne, ktorá pečie tradičným spôsobom.

2. Nepodceňujte hrúbku krajca

Hrúbka krajca je zásadná – nemôže byť príliš tenký, tak zanikne kvalita chleba, ktorú prehluší šunka, syr či vajíčko. Zároveň však nemôže byť ani príliš hrubý, pretože zatieni oblohu. Ako však trafiť ten správny rozmer? Rokmi skúšania a experimentovania som sa prepracoval k ideálnym mieram – tie sú v tomto prípade 1,5 – 1,7 cm. Ak sa vám nechce používať pravítko, ako pomôcku môžete použiť šírku priemerného mužského palca.

hrúbka krajca


3. Aká hrubá vrstva masla je správna

V prvom rade, nepoužívajte rastlinný tuk, nie je to ono. Tradičné maslo si nechajte poriadne zmäknúť, aby sa vám dobre rozotieralo – vytiahnite ho z chladničky aspoň 30 minút pred prípravou. Ak by ste sa rozhodli natrieť chlebík stuhnutým maslom, striedka by utrpela škody nedozierných rozmerov: bola by stlačená, stratila by svoju „šťavnatosť“ a zároveň by tak dobre netlmila zahryznutie. Málo vecí je nepríjemnejších ako cvakajúce zuby. A hrúbka masla? Taká, aby na striedke nebolo vidieť štruktúru chleba, po okrajoch však skúste tenšiu vrstvu a kôrku nechajte obnaženú. Taktiež sa vyhnite priveľkému množstvu masla v dierach – jeho chuť utlmí všetko ostatné.

4. Akú šunku vybrať

Samozrejmosťou by mal byť jej bravčový pôvod, vysoký obsah mäsa a čo najmenej pridaných látok. Super je suchšia šunka, ktorej štruktúru budete výrazne cítiť pri zahryznutí. Ideálne až tak, že ju neodhryznete, ale z nej iba kúsok zubami odstrapkáte. Ak si nechávate šunku nakrájať u mäsiara, poproste ho o hrubšie plátky, ak by boli príliš tenké, jej chuť by v zmesi ostatných tónov mohla zaniknúť. Práve šunka, by mala spájať chlieb so syrom a vajíčkom, snažiť sa o harmonický súzvuk. A to skutočne nedokáže každá.

chlebík so šunku


5. Aký syr použiť

Tu netreba veľmi špekulovať – najviac sa mi osvedčila dobrá klasika: ementál. Je výrazný, má názor, vďaka dieram dovolí šunke dýchať a je dobrý tímový hráč. Netreba to však s ním preháňať – namiesto celých plátkov pokladajte na obložený chlebík niekoľko menších kúskov. V opačnom prípade by to mohlo znamenať, že prehluší všetky ostatné chute a z tohto počinu si urobí svoju „one man show“.

aký syr na chlebík


6. Nepreháňajte to s vajíčkom

Vajíčko hrá na obloženom chlebíku dôležitú úlohu – je to jeho koruna a tá by mala byť zlatá. Skutočne, nielen obrazne, preto siahnite po domácich vajciach a pri varení sa snažte, aby stred žĺtka mal nábeh do hustej tekutej formy, ktorá vyzerá, že už, už sa rozleje, no magickou silou vydrží pokope. Na takéto uvarenie potrebujete približne 8 minút a okamžite vajíčka schladiť pod studenou vodou. Nesnažte sa dať celé vajíčko na dva krajce, na jeden dajte tri plátky s najväčším obsahom žĺtka a bielkové konce si nechajte ako bonus na zahryznutie.

chlebík s vajíčkom


7. Kečup – áno, alebo nie?

Obložený chlebík môžete v lete vyladiť tenkými plátkami voňavej mäsitej rajčiny. Čo však robiť v zime, keď takýto tovar na trhu nenájdete? Na každý žĺtok skúste pridať pol lyžičky kečupu, ideálne domáceho. Ak nemáte, výbornou náhradou je detský kečup značky Otma. Práve táto červená bodka dodá chlebíku šťavu a so žĺtkom vytvorí dokonalý pár. Vyskúšajte to takto, skutočne to stojí za tú námahu.

Viac článkov
Jednoduché domáce aktivity á la montessori
Jednoduché domáce aktivity á la montessori, ktoré rozvíjajú dieťa a takmer nič nestoja