Pre milovníkov čokolády je slovo „brownies“ niečo podobné ako červená vlajka pre býka. Okamžite prilákajú vašu pozornosť a musíte sa za nimi rozbehnúť. Dokonalé chuťové potešenie, čokoláda s kakaom sa vám lahodne rozpustí na jazyku – a aby toho nebolo málo, korunku tomuto dezertu v našom recepte nasadíte karamelom.
Čo potrebujeme na brownies
- 250 masla
- 200 g kvalitnej horkej čokolády (ideálne 70 %)
- 80 g holandského kakaa
- 70 g hladkej múky
- 4 vajcia
- 50 g lieskových drvených orechov
- 75 g sušených čerešní (použiť môžete i višne, alebo túto ingredienciu vynechať)
- 360 g kryštálového cukru
- 1 ČL prášku do pečenia
Na karamelovú polevu:
- 1 karamelové Salko
- šľahačková smotana na zjemnenie (podľa chuti)
Ako pripraviť brownies
1. Maslo s čokoládou si roztopíme vo vodnom kúpeli, vymiešame hladkú a kompaktnú zmes. Následne pridáme nadrvené lieskové orechy a sušené čerešne.
2. Vo väčšej mise si zmiešame kakao, múku, prášok do pečenia a cukor. Následne prilejeme čokoládovú zmes, premiešame a na záver do tejto zmesi pridáme vajcia a dôkladne vymiešame.
3. Rúru si vyhrejeme na 180 °C, menší hlbší plech si vyložíme papierom na pečenie, vylejeme naň cesto na brownies a pečieme približne 20 – 25 minút (podľa rúry).
4. Dávame si však pozor, aby brownies neboli v rúre príliš dlho – mohli by byť tvrdé a suché. Snažíme sa dosiahnuť, aby na vrchu boli pevné, no vnútri stále mäkké. Pomôže nám aj špajdľa – ak sa po pichnutí do dezertu na ňu nič nenalepí, môžu ísť brownies von.
5. Necháme mierne vychladnúť a nakrájame na štvorčeky.
6. V menšom hrnci si zohrejme karamelové Salko – brownies ním môžeme aj natrieť, ak ich však chcete karamelom zaliať, odporúčame Salko zriediť šľahačkovou smotanou. Môžeme si užívať čokoládové nebo. Príjemné maškrtenie.
Tempo tip: Ak si chcete život osladiť ešte viac, pridajte si na brownies kopček vanilkovej zmrzliny a na tenké plátky nakrájaný banán. Máme však ešte pre vás jeden tip: ak ste brownies napiekli priveľa alebo si chcete odložiť na neskôr, stačí ich zamraziť a následne trochu prihriať v rúre. Budú chutiť ako čerstvé!