U nás máme šišky, v Amerike majú zase donuty. Hoci sa od seba líšia, minimálne jedna vec ich spája: je to dokonalá sladká pochúťka. Ak máte chuť vyskúšať niečo nové a rýchle, tento recept je presne pre vás. Pripravte si doma dokonalé donuty – a ešte aj bez kysnutia. Ako na to?
Čo potrebujeme na donuty bez kysnutia
- 400 g hladkej múky
- 150 g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 250 ml acidofilného mlieka
- 1 PL kyslej smotany
- ½ ČL sódy bikarbóny
- ½ ČL soli
- ½ ČL škorice
- ½ ČL nastrúhaného muškátového oriešku
- olej
Na polevu:
- 220 g práškového cukru
- plnotučné mlieko
- hrsť čerstvých malín
Ako pripraviť donuty bez kysnutia
1. Vo veľkej mise si zmiešame kryštálový cukor s kyslou smotanou. V menšej miske si vymiešame vajcia s kefírom a túto zmes následne pridáme do veľkej misy. Ďalším krokom je preosiatie 150 g múky, do ktorej pridáme škoricu, muškátový oriešok, soľ a sódu bikarbónu – túto zmes vysypeme do veľkej misy a premiešame. Postupne pridávame ďalšiu múku až dovtedy, kým nemáme kompaktné cesto, ktoré vieme vyvaľkať.
2. Na pomúčenej doske si z cesta vyvaľkáme asi 1 cm hrubý plát. Následne z neho vykrajujeme kolieska s priemerom 6 – 7 cm, pričom z ich stredu vykrojíme koliesko s priemerom 3 cm. Tieto kúsky si odkladáme a následne z nich vyvaľkáme nový plát a celý proces opakujeme.
3. Na veľkej panvici si rozpálime väčšie množstvo kvalitného slnečnicového oleja, v ktorom donuty vysmážame: približne minútu až dve z každej strany, chceme, aby boli na povrchu krásne zlatisté. Následne ich pokladáme na papierovú kuchynskú utierku, ktorá vysaje prebytočný tuk.
4. V ďalšej mise si pripravíme polevu: práškový cukor vymiešame s mliekom a rozpučenými či vymixovanými malinami na pomerne riedku zmes. Do tejto polevy namočíme vrchnú časť donutu a necháme stuhnúť. Môžeme podávať a užívať si dokonalú sladkú pochúťku.
Tempo tip: Polevu na donutoch si môžete dochutiť prakticky čímkoľvek – nastrúhaným kokosom, nadrvenými sušenými malinami, čokoládou – bielou i mliečnou – roztopenou vo vodnom kúpeli. Fantázii sa medze nekladú, nebojte sa experimentovať a skúšať.