Zdravé arašidové maslo

RECEPT: Domáce arašidové maslo

Na pultoch potravín nájdete túto – najmä v Amerike obľúbenú – pochúťku už úplne bežne. Často však okrem orieškov obsahuje aj celú plejádu konzervantov, farbív a umelých príchutí. Pripraviť si ju doma je pritom úplne jednoduché. A lacné!

 

 

Arašidové maslo je výbornou a zdravou alternatívou populárnej kakaovo-lieskovcovej nátierky. Narozdiel od nej neobsahuje palmový olej ani veľké množstvo cukru. Ak si ho navyše pripravíte doma, môžete ho ponúktnuť bez výčitiek aj deťom na desiatu. Pri menších deťoch však buďte opatrní. Arašidy sú silný alergén.

recept, ako na arašidové maslo

 

Potrebujete:

500 gramov nesolených arašidov

štipka soli

 

Ako na to?

1. Arašidy vysypte na suchý plech a rozmiestnite ich tak, aby sa piekli iba v jednej vrstve. Medzitým si rúru predhrejte na 200 stupňov.

2. Plech s arašidmi vložte do rúry a nechajte ich piecť 3 minúty. Následne ich vyberte, dôkladne premiešajte a pečte ďalšie 3 minúty. Od pečenia neodchádzajte. Oriešky sa dokážu veľmi rýchlo pripiecť a celé vaše úsilie vyjde navnivoč ešte predtým, než reálne začnete s prípravou tejto pochúťky.

3. Upečené a vychladnuté arašidy vymixujte dohladka so štipkou soli. Trvá to trošku dlhšie a potrebujete výkonný mixér alebo kuchynský robot, no tá námaha za to stojí! Ak sa vám nebude dariť dosiahnuť úplne hladkú zmes, môžete pridať pár kvapiek kokosového alebo arašidového oleja. Nezabudnite zo stien nádoby, v ktorej maslo mixujete, pravidelne zotierať prichytené kúsky.

4. Vymixované maslo môžete ochutiť troškou medu alebo javorového sirupu. ak máte radi sladšie druhy. A nezabudnite opäť dôkladne pomixovať.

 

Domáce arašidové maslo skladujte v chladničke a skonzumujte do dvoch týždňov.

 

TEMPOtip: Arašidové maslo je plné bielkovín a zdravých tukov. Ak sa venujete silovému cvičeniu, držíte redukčnú diétu alebo máte náročný životný štýl, je skvelou potréningovou odmenou.

skvelá potréningová odmena

0 0 hlasov
Hodnotenie článku