Talianska kuchyňa býva väčšinou rýchla, efektívna a jednoduchá. Len dovtedy, kým sa nepustíte do prípravy vlastných cestovín. Hoci vám domáce gnocchi zaberú viac času ako tie, ktoré objavíte v regáli obchodného reťazca, výsledok stojí za to. Pripravili sme si pre vás recept na domáce gnocchi so syrovo-smotanovou omáčkou.
Čo potrebujete na domáce gnocchi so syrovo-smotanovou omáčkou
Na domáce gnocchi
- 750 g zemiakov varného typu C
- 400 g hladkej múky
- 70 g ricotty
- 1 vajce
- soľ
Na omáčku
- 200 ml šľahačkovej smotany
- 50 g nastrúhaného tvrdého syra ako parmezán či pecorino
- cibuľa
- maslo
- soľ
- farebné korenie
- čerstvý tymian
- drvené čili
Ako pripraviť gnocchi so syrovo-smotanovou omáčkou
1. Zemiaky si očistíme, umyjeme, nakrájame na menšie kocky a dáme variť do hrnca s osolenou vodou. Je zásadné, aby ste mali správny varný typ (v tomto prípade zemiaky typu C), v opačnom prípade budete mať problémy s optimálnou konzistenciou cesta na gnocchi.
2. Medzitým, ako sa nám zemiaky varia (približne 15 minút, v žiadnom prípade by nemali byť rozvarené), si pripravíme omáčku: nakrájame cibuľu nadrobno, opražíme ju na masle, pridáme smotanu, nastrúhaný syr, osolíme, okoreníme, prihodíme pár vetvičiek čerstvého tymianu a čili. Necháme prejsť varom a necháme na ohni dovtedy, kým omáčka nezíska požadovanú konzistenciu (hustejšiu).
3. Keď máme zemiaky uvarené, scedíme ich, necháme vychladnúť a potom ich rozpučíme. Pridáme vajce, ricottu, soľ a dôkladne premiešame. Uvedených 400 gramov hladkej múky sa môže líšiť podľa konzistencie zemiakov a veľkosti vajca, snažíme sa však vymiesiť husté, nelepkavé cesto.
4. Keď máme cesto na gnocchi vymiesené, rozdelíme si ho na pomúčenej doske na menšie časti, z ktorých vyvalkáme tenké valčeky, z ktorých odrežeme asi 1 cm hrubé časti. Tie následne stlačíme vidličkou, aby získali typický gnocchi tvar. Následne pripravené gnocchi dáme variť do hrnca s osolenou vodou na približne 4 minúty, potom ich scedíme, premiešame s omáčkou a podávame, Dobrú chuť.