Sladko-kyslo-zeleninová chuť sa výborne hodí k pečenému mäsu, burgerom aj hranolkám. Nie je to len obyčajné fastfoodové jedlo. V skutočnosti je coleslaw výborná delikatesa, ktorá sa nestratí ani v slávnostnejšom menu. Ako si pripraviť naozaj chutný šalát jednoducho a z ľahko dostupných surovín? Vyskúšajte!
Potrebujete:
jedna menšia hlávka kapusty
1/4 malého zeleru (je veľmi aromatický)
1 väčšia cibuľa
2 stredné mrkvy
Zálievka
200 gramov majonézy
100 ml šľahačkovej smotany (vyberajte verzie s vyšším zastúpením tukov, nie odtučnené)
2 lyžice kryštálového cukru
1 lyžička octu
čierne korenie, čerstvo pomleté
Postup:
Kapustu nasekajte nadrobno, posoľte, premiešajte. Vyhrňte si rukávy, umyte ruky a kapustu poriadne stláčajte, ideálne aj 20 minút. Pustí šťavu a bude úžasne krehká. Tekutinu čiastočne zlejte, aby šalát nebol príliš riedky, najmä keď doň pridáte zálievku.
Pridajte nasekanú mrkvu, zeler, cibuľu a dôkladne premiešajte. V samostatnom hrnčeku si pripravte zálievku a zeleninu ňou prelejte.
Premiešajte a odložte do chladničky do druhého dňa. Šalát môžete, samozrejme, konzumovať okamžite, výborný však je na druhý deň – zelenina je krehkejšia, chute sú prepojené a za studena je neodolateľný.
Coleslawom môžete naplniť bagety so šunkou a syrom, ponúknuť ho ako doplnok k pečenému mäsu, studeným misám alebo ho pridať k domácim hamburgerom ako prílohu. Majú ho rady aj deti a tínedžeri. Pri menších však nahraďte majonézu jogurtom, vynechajte šľahačkovú smotanu a cukor. Namiesto bežného octu môžete použiť malú kvapku jablčného.
Pre milovníkov ostrejších jedál môžete šalát pred podávaním spestriť troškou mletej sušenej čili papričky.
TEMPOtip: Šalát výborne chutí ľadovo vychladený s čerstvým pečivom.