Držková polievka s bielou fazuľou

Recept: Držková polievka s bielou fazuľou

Držková polievka je niečo ako kapustnica: recept na ňu sa líši nie od regiónu k regiónu, ale od rodiny k rodine. Hoci ide o jedlo, na ktoré sa mnohí pozerajú cez prsty, skúsili sme si pre vás pripraviť recept, ktorý mu dodá viac elegancie. Ako teda uvariť držkovú polievku s bielou fazuľou?

Čo potrebujeme na držkovú polievku s bielou fazuľou

  • 500 g teľacích držiek
  • 50 g oravskej slaniny
  • 2 cibule
  • 150 g zeleru, mrkvy a petržlenu nakrájaného na kocku (pomer 1:1:1)
  • 2 na kocky nakrájané zemiaky
  • 1 čili paprička
  • 150 g bielej fazule Lima (počas noci by sme ju mali nechať ponorenú vo vode, aby zmäkla)
  • 200 ml bieleho vína
  • 1 l hovädzieho vývaru
  • 400 g konzervovaných paradajok
  • sušené drvené bylinky (mäta, petržlenová vňať, bazalka)
  • bobkový list
  • čerstvá petržlenová vňať
  • čerstvá zelerová vňať
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne mleté korenie

Ako pripraviť držkovú polievku s bielou fazuľou

1. Držky si dôkladne umyjeme, oškrabeme, zbavíme okrajov a vo vode ich varíme približne 15 minút. Následne ich preložíme do slanej vriacej vody, kde ich varíme ešte niekoľko hodín – kým nie sú mäkké. Potom ich scedíme a nakrájame na kúsky veľké približne pol centimetra.

2. Koreňovú zeleninu (mrkvu, zeler, petržlen) vložíme do osolenej vriacej vody, vytiahneme ju pár minút pred zmäknutím a necháme vychladnúť.

3. V rovnakej vode, kde sme varili koreňovú zeleninu, uvaríme zemiaky – tiež ich vytiahneme pár minút pred zmäknutím, dôjdu priamo v polievke.

4. Vo veľkom hrnci si rozpálime olivový olej, na ktorom opečieme oravskú slaninku, ku ktorej následne pridáme nadrobno nasekanú cibuľku.

5. Keď cibuľka začne peniť, pridáme nadrobno nakrájanú čili papričku, roztlačený cesnak, zalejeme vínom a chvíľu povaríme.

6. Pridáme bielu fazuľu, zalejeme hovädzím vývarom, pridáme nadrobno nasekanú zelerovú a petržlenovú vňať, bobkový list a varíme približne polhodinu.

7. Pridáme držky, rozdrvené paradajky z konzervy a varíme ešte štvrťhodinu.

8. Na záver pridáme varenú zeleninu, zemiaky, bylinky, osolíme, okoreníme a ochutnáme. V prípade potreby ešte dochutíme. Dobrú chuť.

Tempo tip: Táto držková polievka je ešte lepšia, keď k nej podávame jemne z oboch strán opražený chlieb na oleji.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku