Farebné nátierky

RECEPT: Farebné nátierky, ktoré očaria vašich hostí

Blíži sa k vám nečakaná návšteva a neviete, čo narýchlo prichystať. Vyskúšajte nátierky. Pripravíte ich raz dva a návšteva si bude po nich len oblizovať prsty. Navyše ak si ich pripravíte s kvalitných surovín budú zdravé a výživné. A aby to bolo na tanieri pekne pestré, máme pre vás pár farebných tipov.

Oranžová mrkvová nátierka

Potrebujeme:

1 veľkú mrkvu

cottage cheese

100 g masla

soľ

Príprava:

Mrkvu na jemno nastrúhame a zmiešame s ostatnými surovinami, môžeme dochutiť čiernym korením.

Táto jednoduchá a jemná pomazánka s rožtekom je ideálnou voľbou aj pre najmenších.

Žltá vajíčková pomazánka

Potrebujeme:

4 – 5 vajíčok

150 g maslo

1 PL horčica

čierne korenie

soľ

Príprava:

Vajíčka uvaríme na tvrdo, ošúpeme a nakrájame na drobno. Maslo necháme zmäknúť v izbovej teplote a následne do neho primiešame ostatné ingrediencie. Dosolíme a okoreníme podľa chuti.

Táto „oldschoolová“ pomazánka chutí výborne s čerstvým chlebom a na ozdobenie sa výborne hodí pažítka a petržlenová vňať.

Zelená hrášková

Potrebujeme:

Mrazený/konzervovaný hrášok

1 strúčik cesnaku

chilli

soľ

2 PL olivový olej

mätové lístky 4-6 ks

šťava z jednej limetky

Príprava:

Ak ste sa rozhodli pre mrazený hrášok, dáme ho uvariť. Povaríme 1-3 minútky v slanej vode a scedíme. S konzervovaným to budete mať o čosi rýchlejšie. Hotový hrášok rozmixujeme s ostatnými ingredienciami. Chilli, soľ, mätu, prípadne aj čierne korenie pridáme podľa chuti.

Pomazánka sa výborne hodí k celozrnnému pečivu. Na ozdobu môžeme použiť vlašské orechy mandle alebo hoblinky parmezánu.

hrášková nátierka

Biela tvarohová

Potrebujeme:

250 g tvarohu

150 g polotvrdého plnotučného syru

strúčiky cesnaku 4-6 ks

1 PL majonézy

soľ

korenie

Príprava:

Syr nastrúhame a zmiešame s tvarohom, pretlačeným cesnakom a ďalšími surovinami. Dochutíme soľou a korením.

Táto zdravá aj keď trochu kalorická bomba chutí úžasne s hriankami, krekrami alebo aj tradičným suchárom.

Biela tvarohová nátierka

Ružová cviklová

Potrebujeme:

1 ks strednú cviklu

1 PL kyslú smotanu

3 PL lučina

korenie

soľ

chren

Príprava:

Cviklu umyjeme a dáme ju variť do jemne posolenej vody aj so šupou. Uvarenú cviklu necháme vychladnúť. Následne ju ošúpeme, najemno nastrúhame a zmiešame s ostatnými ingredienciami.

Tí, ktorí by chceli mať nátierku ešte zdravšiu pokojne môžu pridať aj strúčik cesnaku.

Príprava pomazánky často nezaberie ani 15 minút. Sú zdravé, chutné, môžete s nimi experimentovať a často postačia aj suroviny typu „čo chladnička dala.“

0 0 hlasov
Hodnotenie článku