Hamburger s avokádovou majonézou

Recept: Hamburger s avokádovou majonézou

Fanúšikovia hamburgerov sa delia na dve skupiny: jedni nedajú dopustiť na bohatú oblohu – nasladlé rajčiny, chrumkavá slaninka, roztekajúci sa cheddar –, druhí sú zase veľkí puristi: lahodná, mierne opečená žemľa, dokonalo pripravené kvalitné mäso a omáčka spájajúca chute. Pripravili sme si recept zameraný skôr pre druhú skupinu milovníkov hamburgerov, no ak si sem pridáte paradajky či šalát, určite sa nikto nebude hnevať.

Čo potrebujeme na hamburger s avokádovou majonézou

Na hamburger:

  • 4 žemle na hamburger
  • 750 g mletého hovädzieho pleca
  • 2 čerstvé čili papričky
  • soľ
  • čierne mleté korenie

Na avokádovú majonézu:

  • 1 zrelé avokádo
  • 35 g majonézy
  • 35 g bielej cibule
  • 2 paradajky (ideálne slivkové)
  • 2 PL čerstvej limetkovej šťavy
  • 18 g čerstvého koriandru
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ

Ako pripraviť hamburger s avokádovou majonézou

1. Aby sme zjemnili chuť cibule, nastrúhame ju na stredne hrubom strúhadle, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.

2. Avokádo zbavíme kôstky, lyžicou vydlabeme dužinu a v miske rozpučíme vidličkou spoločne s majonézou.

3. Do zmesi pridáme cibuľu, nadrobno nakrájané paradajky zbavené tekutej časti s jadierkami, najemno nastrúhaný strúčik cesnaku, nadrobno nasekaný koriander, limetkovú šťavu a soľ. Premiešame, prikryjeme fóliou alebo alobalom a dáme do chladničky. Pokojne si túto majonézu môžete pripraviť aj večer pred grilovačkou.

4. Rozpálime si gril na vysokú teplotu a pod vekom grilujeme a priebežne otáčame čili papričky asi 10 minút. Keď je šupka na papričkách čierna, dáme ich dole z roštu a necháme vychladnúť. Následne papričky zbavíme šupky i jadrovníka a nakrájame na malé kocky.

5. Vo väčšej mise zmiešame spolu papričky, mäso, soľ a čierne mleté korenie. Táto hmotnosť mäsa by nám mala stačiť na vyformovanie 4 fašírok do hamburgeru – približne 2 hrubých. Aby sa mäso rovnomerne prepieklo, do stredu fašírky môžete spodnou stranou lyžice urobiť plytkú jamku.

6. Mäso grilujeme približne 4 minúty z každej strany, prikryté vekom, aby bolo šťavnaté. Na posledné dve minúty grilovania pridáme aj rozkrojené žemle vnútornou stranou na rošt.

7. Žemle natrieme majonézou, vložíme mäso a môžeme servírovať. Pokojne si sem však môžete pridať i nakrájanú rajčiny či listový šalát. Dobrú chuť.

5 1 vote
Article Rating
Viac článkov
Sedmokráska obyčajná
Liečivé bylinky z našich lúk a lesov