Jablká opekané na grile

Recept: Jablká opekané na grile

Nielen šťavnatý stejk, lahodné kuracie krídelka či mäsité klobásky môžu byť hviezdou grilovačky. Ak máte na záhradnej párty i deti či mlsné jazyky, nemali by ste zabúdať ani na ich chuťové preferencie. Ako ich však potešiť? Nemusíte doma piecť koláč, budete mať dosť starostí s prípravou grilovačky, čo keby ste váš hlavný inštrument využili v ich prospech? Tieto lahodné a jednoduché jablká opekané na grile sú skvelým spestrením každého stretnutia v záhrade či na terase. Vyskúšajte tento recept.

Čo potrebujeme na opekané jablká

  • 8 tvrdých a sladkých jabĺk (napríklad odroda Braeburn)
  • 180 g mäkkého masla
  • 70 g trstinového cukru
  • 70 g sušených hrozienok
  • 70 g svetlej strúhanky, mletých tvrdých keksov alebo zomletých mandlí
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL nastrúhaného muškátového orieška
  • 1 ČL vanilkového extraktu, ak máte vanilkový lusk, dreň poslúži ešte lepšie
  • alobalovú nádobu na pečenie

Ako pripraviť opekané jablká

1. Alobalovú nádobu na pečenie vytrieme maslom, jablkám odrežeme vrchnú časť a zbavíme ich častí s jadierkami – ako keď vyrezávame tekvicu na Halloween. Je dôležité, aby nám v jablkách vznikla dutina.

2. Z trstinového cukru a zmäknutého masla si vymiešame hladký a ľahký krém. Pridáme do neho sušené hrozienka, strúhanku/rozdrvené keksy/zomleté mandle, škoricu, čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok a vanilku.

3. Touto zmesou naplníme jablká, položíme ich na alobalovú misku, prikryjeme odrezanou vrchnou časťou, umiestnime na gril – skôr k stredu ako ku kraju, vyhnite sa však priamemu ohňu, prikryjeme a pri vyššej teplote opekáme približne hodinu. Odporúčame ovocie skontrolovať po 40 minútach, ak je už vtedy mäkké, môžeme servírovať. Dobrú chuť.

Viac článkov
Čo dá skauting deťom do života
Čo dá skauting deťom do života