Jablkové cookies na štýl crumble

RECEPT: Jablkové cookies na štýl crumble

Recept inšpirovaný Jamiem Oliverom, známym britským kuchárom bez čapice, dostane malých aj veľkých. Ponúka alternatívu ku kupovaným keksíkom a keďže máte vo svojich rukách to, koľko a aké sladidlo použijete, môžete ho v prípade modifikácie ponúknuť aj batoľatám ako zdravú sladkosť. A, navyše, suroviny, ktoré na keksíky potrebujete, nájdete pravdepodobne doma v chladničke či v špajzi.

Na cca 22 – 24 keksíkov v tvare cookies potrebujete:

200 gramov špaldovej múky hladkej, môže byť aj klasická pšeničná

1/2 balíčka prášku do pečiva, bezfosfátového

100 gramov studeného masla nakrájaného na kocky

100 gramov cukru (ideálne kokosového) prípadne 1 roztlačený banán ako alternatívne sladidlo (pripravte si v tom prípade aj škoricu a lyžicu ovsených vločiek)

100 gramov sušených jabĺk alebo 1 väčšie jabĺčko nastrúhané najemno a zbavené prebytočnej šťavy (tú, môžete, samozrejme, vypiť)

1 vajce, ideálne domáce

Postup:

1. Z masla, cukru a múky s práškom do pečiva vypracujte niečo ako mrveničku – malé hrudky (crumble). Približne 4 lyžice si odložte do chladničky. Ak používate namiesto cukru banán, primiešajte ho až v kroku 2 a namiesto cukru použite v tomto kroku trochu škorice a rozmixovaných ovsených vločiek na dochutenie.

2. Do zvyšnej hmoty zapracujte vajíčko (alternatívne aj banán, podľa kroku 1) a cesto odložte na chvíľu do chladničky.

3. Z cesta formujte guľôčky (približne 22 – 24 kusov), ktoré poukladajte na papier na pečenie v dostatočných rozostupoch. Do každej guľôčky vtlačte trochu vychladenej mrveničky tak, aby vám rovnomerne vyšla na všetky – tým vytvoríte ako keby malé cookies.

4. Keksíky pečte vo vyhriatej rúre na 200 stupňov približne 10 minút – treba ich však priebežne kontrolovať, keďže sa môžu jednoducho pripiecť. Vyberte ich, keď je okraj mierne hnedastý a stred zlatistý. Môžu byť pokojne ešte mäkké v strede, na vzduchu dôjdu a budú krásne chrumkavé. Skladujte ich v uzavretej dóze. Ak ste použili sušené jablká a klasický cukor, vydržia aj týždeň. S banánom ich treba zjesť ideálne do troch dní, to však nebude problém, sú skutočne neodolateľné.

Recept inšpirovaný Jamiem Oliverom
0 0 hlasov
Hodnotenie článku