jablkáč aj pre deti

RECEPT: Jablkový koláč aj pre deti

Minuloročná bohatá úroda jabĺk sa možno odrazila aj na vašich domácich zásobách. Zostali vám v pivnici uskladnené nejaké kúsky v debničke a vyzerajú, že si zaslúžia skoré spracovanie? Máme pre vás tip. Vyskúšajte tento recept na jednoduchý jablkový koláč, ktorý môžete ponúknuť aj menším deťom – neobsahuje totiž cukor.

Potrebujeme:

cesto:

240 g hladkej múky

125 g masla

3 polievkové lyžice studenej vody

štipku soli

plnka:

6 väčších jabĺk

sušené hrozienka alebo slivky

Postup:

1. Najskôr si pripravíme cesto. Zmiešame studené maslo nakrájané na kúsky s múkou, vodou a soľou. Cesto dlho nespracovávame rukami, nech zostane pekne krehké. Po uhnietení ho odložíme do chladničky.

2. Medzitým si pripravíme jablkové pyré. Očistíme 4 väčšie jablká, nakrájame ich na malé kúsky a uvaríme ich s 1 – 2 pohármi vody. Varíme ich tak dlho, až sa začnú rozpadať, prípadne sa dajú jemne roztlačiť vidličkou. Konzistencia nemusí byť úplne hladká.

3. K mierne vychladnutému pyré pridáme hrozienka alebo slivky nakrájané na malé kúsky. Odložíme bokom.

4. Dve zvyšné jablká nakrájame na tenké plátky.

5. Časť cesta odložíme na zdobenie (asi 1/4). Vychladený väčší kus rozvaľkáme (nezľaknite sa, ak sa vám bude trhať, je to veľmi krehké cesto), dáme na maslom vymastený plech a vidličkou na ňom urobíme dierky.

6. Vychladnuté pyré vylejeme na predpripravené cesto, naň poukladáme plátky jabĺk do kruhu alebo ľubovoľného tvaru.

7. Na jablká poukladáme plátky masla, pre tých, čo majú radi sladšie, odporúčame posypať škoricovým cukrom. Ozdobíme vyvaľkanými pásikmi zvyšného cesta.

8. Koláč dáme do predhriatej rúry na 210 stupňov a pečieme maximálne 30 minút.

Dobrú chuť!

0 0 hlasov
Hodnotenie článku