Krémové vianočné venčeky

Recept: Krémové vianočné venčeky

Máte počas vianočného maškrtenia výhrady k veterníkom – sú príliš veľké a neostane vám dosť miesta na ochutnávku ďalších koláčov? Máme pre vás recept, ako tento problém vyriešiť: vyskúšajte upiecť krémové vianočné venčeky. Ich príprava síce dá zabrať, aj náročnosť receptu je skôr pre skúsenejších, no výsledok rozhodne stojí za to.

Čo potrebujeme na vianočné venčeky

Na cesto:

  • 360 g polohrubej múky
  • 600 ml vody
  • 120 g masla
  • 9 vajec
  • soľ

Na krém:

  • 800 ml plnotučného mlieka
  • 800 ml šľahačkovej smotany
  • 170 g kryštálového cukru
  • 2 vanilkové Zlaté klasy
  • 0,7 dcl rumu

Ako pripraviť vianočné venčeky

1. Vo väčšom hrnci si dáme variť vodu. Keď začne bublať, pridáme do nej trochu soli a maslo. Keď sa maslo roztopí, za neustáleho miešania postupne prisypávame i polohrubú múku. Vytrvať v miešaní by sme mali dve, tri minúty – vtedy sa zmes prestane lepiť na dno hrnca, no ďalej ju nechávame na malom plameni. Takýmto spôsobom ju „pražíme“ ešte cca 5 minút a premiestnime do veľkej misy, kde ju necháme trochu vychladnúť.

2. Na mixér alebo na kuchynský robot si nasadíme háky na miesenie a postupne za stáleho miešania do cesta pridávame vajíčka. Vzniknúť by nám malo cesto, ktoré sa bude už trochu lepiť. Ak sa nám to podarilo, dáme ho do cukrárskeho vrecka.

3. Plech na pečenie si vymastíme maslom a začneme naň striekať cesto – kolieska s dierkou uprostred a priemerom asi 4 cm. Výborná je širšia špička s jemnými vrúbkami. Keď máme plech plný, dáme cesto piecť do rúry vyhriatej na 200 °C. Rúru počas tohto proces v žiadnom prípade neotvárame, korpus by mohol spľasnúť.

4. Približne po 20 minútach, keď cesto začne získavať požadovanú farbu, nastavíme teplotu rúry na 160 °C, mierne otvoríme dvierka, cez ktoré vypustíme prebytočnú paru. S otvorenými dvierkami pečieme cesto ešte ďalších 7 – 9 minút, korpusy však poctivo sledujeme, aby sa nám nepripiekli.

5. Ak máte pochybnosti, či sú venčeky už upečené, vyberte jeden kúsok cesta, prekrojte ho nožom napoly a ak sa naň nič nenalepí, môžete vytiahnuť i ostatné a tiež ich horizontálne prekrojiť.

6. Vo väčšom hrnci uvaríme z mlieka, cukru a Zlatého klasu hustý puding – nezabúdajte, že po vychladnutí ešte zhustne. Keď sme ho odstavili a nechali mierne vychladnúť, pridáme doň rum a dôkladne premiešame.

7. Šľahačom vyšľaháme hustú šľahačku, ktorú následne premiešame so studeným pudingom. Túto plnku dáme do cukrárskeho vrecúška a natlačíme ju na spodné korpusy venčekov. Na takto pripravené venčeky už len položíme vrchnú časť, mierne pritlačíme a pocukrujeme. Skladujeme v chladničke a vyjedáme priebežne.

Všetky recepty z kalendára nájdete tu: https://www.temponabytok.sk/adventny-kalendar-receptov/

adventný kalendár receptov
0 0 hlasov
Hodnotenie článku