Lahodná kôprová omáčka s diviačím stehnom

Recept: Lahodná kôprová omáčka s diviačím stehnom

Jedni ju nenávidia, iní milujú a existuje skutočne len málo tých, ktorí majú neutrálni názor. Kôprová omáčka dokáže pri nedeľnom obede často rozdeliť aj rodinu – našťastie existuje vždy chutný dezert, ktorý ju opäť spojí. Ak patríte i vy medzi tých, pre ktorých je kôprová omáčka srdcovou záležitosťou, máme pre vás výborný recept okorenený aj rozpadávajúcim sa diviačím stehnom. Ako na to?

Čo potrebujeme na kôprovú omáčku

  • 100 g hladkej múky
  • 0,5 l vývaru (ideálne hovädzieho)
  • 120 ml slnečnicového oleja
  • 800 ml plnotučného mlieka
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 80 g kryštálového cukru
  • 9 PL octu
  • čerstvý kôpor
  • 25 g tradičného masla
  • soľ
  • čierne mleté korenie

Čo potrebujeme na mäso

  • 700 g diviačieho stehna
  • cibuľu
  • mletú rasu
  • soľ
  • bravčovú masť
  • čierne mleté korenie

Ako pripraviť kôprovú omáčku

1. Vo väčšom hrnci si rozpálime slnečnicový olej, počas neustáleho miešania si na ňom opražíme hladkú múku a pripravíme si tak svetlú zápražku.

2. Pridáme vývar zmiešaný s mliekom a metličkou dôkladne a rýchlo vyšľaháme, aby nám nevznikli hrudky. Ak vzniknú, nič sa nedeje, jednoducho základ kôprovej omáčky prepasírujete cez sito. Varíme približne pol hodiny, ak sa nám zdá omáčka prihustá, môžeme pridať trochu vody.

3. Do omáčky prilejeme šľahačkovú smotanu, cukor premiešaný s octom, osolíme, okoreníme a chvíľu prevaríme.

4. Až ku koncu prípravy kôprovej omáčky pridáme samotný, najemno nasekaný kôpor – každý podľa chuti.

5. Kôprovú omáčku zjemníme maslom, chvíľu povaríme a necháme v hrnci mierne vychladnúť.

Ako pripraviť mäso ku kôprovej omáčke

1. Ak nemáte diviačie mäso, pokojne môžete použiť aj hovädzie zadné. Ako na to? Mäso si umyjeme, očistíme a vysušíme.

2. V hrnci si rozpálime bravčovú masť, pridáme najemno nasekanú cibuľku, chvíľku restujeme (kým nezačne sklovatieť) a potom pridáme mäso.

3. Mäso orestujeme na prudkom plameni zo všetkých strán, aby sa krásne uzatvorilo a nepúšťalo zbytočne šťavu.

4. Keď máme mäso orestované, zalejeme ho vodou tak, aby z neho vytŕčala iba špička, bohato posypeme mletou rascou, osolíme, okoreníme a pod pokrievkou dusíme hodiny – aspoň 4. Odporúčame však pri dochucovaní postupovať opatrne, veľká časť vody sa vyvarí, vďaka čomu sa chute zintenzívnia.

5. Občas ho otočíme, podlejeme a priebežne kontrolujeme. Keď sa mäso začne rozpadať, ochutnáme omáčku, ktorú v prípade potreby dochutíme.

6. Podávame ku kôprovej omáčke s knedľou. Dobrú chuť.

Ako pripraviť kôprovú omáčku
0 0 hlasov
Hodnotenie článku