Lahodné batátové lievance

Recept: Lahodné batátové lievance

Lievance sú jedlom ako stvoreným na raňajky – sú sýte, majú dostatok sacharidov, naladia, spríjemnia ráno a vždy si ich môžete upraviť podľa svojej chuti. Ak radi experimentujete, lievance zo sladkých zemiakov, alebo tiež batátov, by ste rozhodne nemali vynechať. Tento jednoduchý a rýchly recept je zdravšou alternatívou, ktorá vás prekvapí výnimočnou chuťou. Vyskúšate?

Čo potrebujeme na batátové lievance (cca 10 – 12 ks)

  • menší batát (okolo 200 g)
  • 200 ml mlieka (ak chcete zdravšiu alternatívu, môžete použiť i ovsené)
  • 200 g polohrubej múky (ak chcete zdravšiu alternatívu, môžete použiť múku z hnedej ryže)
  • 2 PL medu
  • 1 ČL mletej škorice
  • kokosový olej na panvicu

Ako pripraviť batátové lievance

1. Batát ošúpeme, umyjeme a nakrájame na malé kocky. Aby sme čo najviac zachovali jeho chuť, uvaríme si ho v pare – približne 15 minút.

2. Uvarený sladký zemiak rozmixujeme s mliekom, múkou, medom a škoricou. Chceme, aby nám vznikla hladká zmes, mixujeme pokojne aj minútu.

3. Panvicu si rozpálime, dáme na ňu lyžicu kokosového oleja, necháme rozpáliť aj ten a následne robíme lievance z asi tretinovej dávky žufane.

4. Lyžicou môžeme cesto rozotrieť do požadovaného tvaru i hrúbky a na strednom plameni pražíme z každej strany približne 2 minúty. A raňajky máme hotové, dobrú chuť.

Tempo tip: Rozmýšľate, čím lievance zo sladkých zemiakov ochutiť? Hoci ich chuť je neodolateľná, stále je pomerne dosť špecifická. Preto máme pre vás niekoľko tipov, čím si tieto lievance ešte osladiť. Výborne s k tejto lahôdke hodí domáci jahodový džem, v ktorom sú priznané kusy ovocia. Skvelou voľbou je aj svieže čerstvé jablkové pyré, ktoré môžete na lievancoch ešte pokvapkať trochou citróna. A samozrejme čerstvé lesné ovocie: maliny, čučoriedky, jahody. Alebo všetko spoločne dohromady, to bude skutočné nebo.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku