Lahodné vianočné profiterolky

Recept: Lahodné vianočné profiterolky

Ak ste niekedy zablúdili v Lidli k mraziacim boxom, našli krabičku s profiterolkami a doma objavili ich čaro, viete, že tento dezert vás vystrelí do pôžitkárskeho neba. S tým rozdielom, že keď si profiterolky pripravíte doma, lahodný šľahačkový krém bude ešte lepší. Ako na to? Vyskúšajte si náš recept na vianočné profiterolky.

Čo potrebujeme na profiterolky

Na cesto:

  • 75 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 60 g masla
  • 125 ml vody
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 1 ČL soli
  • na špičku noža prášku do pečiva

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 400 ml šľahačkovej smotany
  • 70 g práškového cukru
  • 1 ČL drene z vanilkového lusku

Na polevu:

  • 150 g horkej čokolády
  • 0,5 ČL kokosového oleja
  • mandľové lupene, drvené lieskovce na posypanie (prípadne posýpka podľa chuti)

Ako pripraviť profiterolky

1. Začnem prípravou cesta: do hrnca pridáme maslo a vodu, privedieme k varu, minútku necháme pobublať, stiahneme plameň, pridáme múku a neustále miešame. Miešame približne minútu, zmes v hrnci začne hustnúť.

2. Práve tu začína proces odpaľovania cesta – cesto sa totiž po chvíli začne odliepať od hrnca, toto nazývame odpaľovanie. Pokračovať by sme mali približne 3 – 4 minúty. Že je cesto odpálené, spoznáme podľa toho, že od stien hrnca sa ľahko odlepí, no na jeho dne zanecháva jemnú bielu stopu. Aby sme túto stopu lepšie videli, siahnuť môžeme po hrnci s čiernym či iným tmavým dnom.

3. Odpálené cesto vložíme do kuchynského robota, nastavíme najnižší výkon a stroj necháme pár minút miesiť. Keď cesto prestane páliť, po jednom doň pridávame vajcia – kuchynský robot stále pracuje. Na záver prisypeme trošku prášku do pečiva.

4. Po tomto miesení by malo cesto zmeniť konzistenciu, výsledkom by mala byť výrazne redšia hmota, ktorú môžeme naliať do cukrárskeho vrecka. Plech si vystelieme papierom na pečenie, na vrecúško nasadíme hladký špic a na plech robíme guľôčky s priemerom cca 2,5 cm. Medzi jednotlivými profiterolkami nechávame dostatočné rozostupy, cesto v rúre bude značne rásť.

5. Kým robíme guľôčky, necháme si rúru vyhriať na 200 °C, vložíme do nej profiterolky a pri tejto teplote pečieme cca 10 minút. Následne teplotu znížime na 170 °C a dopekáme ďalších 10 minút. Keď sú profiterolky hotové, rúru otvoríme a necháme ich vychladnúť na plechu.

6. Kým profiterolky chladnú, pripravíme si krém: vyšľaháme mascarpone, vanilkovú dreň, šľahačkovú smotanu a práškový cukor. Hmotu dáme do cukrárskeho vrecúška s užšou špičkou, asi na 30 minút necháme stuhnúť v chladničke a môžeme sa pustiť do plnenia.

7. Ešte predtým však urobíme na boku profiterolky dierku, cez ktorú do pečiva budeme dávkovať plnku. Do dierky vložíme špičku a plníme dovtedy, kým krém nezačne vytekať.

8. Na záver pridáme už len polevu: vo vodnom kúpeli si roztopíme čokoládu a kokosový olej do hladkej lesklej hmoty. Do nej profiterolky zhruba do polovice namočíme, položíme na tanier a posypeme. Necháme stuhnúť v chladničke a môžeme podávať.

Všetky recepty z kalendára nájdete tu: https://www.temponabytok.sk/adventny-kalendar-receptov/

adventný kalendár receptov
0 0 hlasov
Hodnotenie článku