Lahodný a sýty boršč

Recept: Lahodný a sýty boršč

Ak by ste dostali otázku, aké jedlo je typické pre ruskú kuchyňu, zrejme väčšina z vás by odpovedala boršč. Iste, našli by sa aj vtipkári, ktorí by odvetili „vodka s chlebom“, ale ostaňme radšej pri tradičnej ruskej kuchyni. Toto jedlo je špeciálne tým, že každá ruská gazdinka ho pripraví inak, po svojom. Čo by ste povedali na takýto recept na boršč?

Čo potrebujeme na boršč

  • 150 g hovädzieho mäsa na vývar
  • 150 g bravčového mäsa, ideálne stehna či pliecka
  • 150 g kuracích pŕs
  • 150 kyslej smotany
  • 5 stredne veľkých paradajok
  • 3 mrkvy
  • 3 cvikly
  • 3 cibule
  • 500 g bielej kapusty
  • soľ
  • olej
  • nové korenie celé
  • čierne korenie celé
  • ocot
  • mleté korenie

Ako pripraviť boršč

1. Hovädzie, bravčové aj kuracie mäso dáme do hrnca so studenou vodou, pridáme lyžičku soli, prikryjeme a dáme variť na miernom ohni. Po hodine a pol mäso vytiahneme, vývar scedíme a necháme vychladnúť.

2. Kým sa nám varí vývar, pripravíme si zeleninu: paradajky nakrájame na väčšie kocky, mrkvy a cvikly nastrúhame na hrubo, cibuľu nakrájame na plátky a kapustu na tenšie pásiky.

3. Vo väčšom hrnci, pokojne aj v tom, kde sme varili vývar, ohrejeme slnečnicový olej a opražíme na ňom cibuľu. Následne pridáme polovicu cvikly a mrkvy, opekáme približne 5 minút a premiestnime do misky.

4. Do rovnakého hrnca prihodíme zvyšok mrkvy a cvikly, kapustu, 7 guličiek nového aj čierneho korenia, zalejeme vývarom a varíme približne 30 minút, kým všetko nie je mäkké.

5. Následne pridáme 2 lyžice octu, opečenú zeleninu, mäso nakrájané na pásiky a chvíľu necháme prejsť varom.

6. Ochutnáme, prípadne doladíme soľou či korením a podávame s lyžicou kyslej smotany. Dobrú chuť.

Viac článkov
recept na bleskové cestoviny
Bleskový recept na delikátne cestoviny, ktoré vás zachránia pri nečakanej návšteve