Dezerty z vlastnej záhrady sú najlepšie a neodmysliteľne patria k letu. Jahody so šľahačkou, ríbezľová bublanina, egrešový kompót, čerstvý chlieb s domácim višňovým lekvárom či dokonalé marhuľové gule s bohatou posýpkou. Práve na posledný pokrm sme si pre vás dnes pripravili recept. Ako pripraviť marhuľové gule tak, aby si ich zamiloval každý?
Čo potrebujeme na marhuľové gule
- biely toastový chlieb
- 1 kg mäkkého tvarohu
- 200 g masla, ideálne už mäkkého
- 200 g krupicového cukru
- 300 g hrubej múky
- 4 žĺtky
- 500 g vykôstkovaných marhulí
- soľ
Ako pripraviť marhuľové gule
1. Toastový chlieb zbavíme kôrky, rozmixujeme a zmiešame s tvarohom, maslom, cukrom, hrubou múkou, žĺtkami a soľou. Z týchto ingrediencií vypracujeme hladké cesto.
2. Cesto si rozdelíme na menšie kúsky, z ktorých budeme vyrábať gule. Cesto vyrovnáme, vložíme doprostred marhuľu, zabalíme a v rukách vyvaľkáme peknú guličku. Dávame si pozor, aby boli guličky dobre uzatvorené a marhuľa z nich nevypadla.
3. Kým robíme marhuľové gule, dáme si variť vodu. Keď máme gule hotové, dáme ich do hrnca s vriacou vodou a varíme približne 10 minút.
4. Marhuľové gule scedíme, zmiešame s trochou masla a môžeme posypať podľa chuti: opečenou strúhankou s cukrom, tvarohom zmiešaným s práškovým cukrom či škoricovým cukrom zmiešaným s maslom. Dobrú chuť.