Čerstvé mlieko, poctivé maslo a ešte trochu teplé lúpačky s makom. Takto vyzerá ideálne ráno nejedného z nás, máme pre vás skvelé správy: tento obľúbený sladký rožok si dokážete hravo pripraviť aj doma. Pripravili sme si pre vás recept, ktorý vám zaručene spríjemní ráno, a pokojne aj olovrant či celý deň. Ako na to?
Čo potrebujeme na maslové lúpačky
- 500 g hladkej múky
- 20 g čerstvého droždia
- 50 g kryštálového cukru (ak máte radšej sladšie lúpačky, pridajte ešte 10 g navyše)
- 30 g rozpusteného masla
- 180 ml vody
- 100 ml mlieka
- štipka soli
- nemletý mak
- 1 vajce na potretie
Ako pripraviť maslové lúpačky
1. Vo veľkej mise si zmiešame múku, soľ a polovicu kryštálového cukru a v strede urobíme jamku.
2. V menšom hrnci si zohrejme mlieko s vodou, zmes by mala mať teplotu ako voda, v ktorej kúpete svoje dieťa. Rozdrobíme v nej droždie, vylejeme do pripravenej jamky a prisypeme zvyšný cukor. Prikryjeme utierkou a necháme 15 minút kysnúť.
3. Keď nám droždie vykysne, prilejeme rozpustené maslo a cesto dôkladne vymiešame – pokojne aj 5 minút. Následne ho vložíme do olejom vymazanej misy, prikryjeme utierkou a necháme 1 hodinu kysnúť.
4. Posypeme si dosku múkou, cesto rozdelíme na 8 – 10 menších kúskov a z každého vyvaľkáme budúcu lúpačku. Ako? Rukami si vytvarujeme ovál, nevaľkáme ho celý, ale koniec (asi 1/3) necháme hrubý, zvyšok by mal byť hrubý o čosi menej ako 1 cm. Lúpačky začneme rolovať od hrubšieho konca, môžeme ich na záver aj v rukách trochu pošúľať a ohneme do ich typického tvaru.
5. Pripravené lúpačky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme a nechám ešte 30 minút odpočívať.
6. Rozmiešame si vajce, lúpačky ním potrieme a posypeme makom. Dáme ich piecť do rúry vyhriatej na 200 °C. Lúpačky pečieme 20 – 25 minút, kým nie sú krásne zlato-hnedé. Dobrú chuť.
Tempo tip: Ak máte doma kameň na pečenie chleba či pizze, neváhajte na lúpačky použite ten. Pečivo bude zospodu príjemne chrumkavé a zmení to jeho celkovú chuť – k lepšiemu.