Recept na francúzsky tradičný dezert

Recept na francúzsky tradičný dezert

Crème brûlée

Kohút na víne, soufflé, kačacia pečeň foie gras či slimáky, to sú jedlá, ktoré neodmysliteľne patria k francúzskej kuchyni. Aký dezert vám však napadne ako prvý v spojitosti s Francúzskom? Na popredných miestach sa zrejme umiestni legendárne crème brûlée, alebo aj lahodný vanilkový krém. Ten vznikol už koncom 17. storočia a pod týmto menom ho pozná celý svet, dokonca aj rivalská Británia ho používa. Ako si môžete crème brûlée pripraviť aj doma?

Čo potrebujeme na crème brûlée

  • 1 vanilkový struk
  • 1 celá škorica
  • 500 ml šľahačkovej smotany
  • 80 g žĺtkov
  • 80 g kryštálového cukru

Ako pripraviť crème brûlée

1. Vanilkový struk rozrežeme, špičkou noža z neho vydolujeme dreň a spolu s celou škoricou a smotanou dáme do hrnca.

2. Zmes na miernom plameni privedieme do varu, chvíľku prevaríme a hrniec ponoríme do väčšej misy so studenou vodou a kockami ľadu. Obsah hrnca občas premiešame.

3. V mise dôkladne vymiešame žĺtky a cukor, skontrolujeme, či je smotana vychladená, ak áno, tak žĺtkovú zmes vmiešame do znesi smotanovej. Všetko spolu dôkladne rozšľaháme a necháme odstáť aspoň pol hodiny.

4. Počas tohto čakania by na povrch zmesi mala vystúpiť pena, tú odstránime. Zmes zbavenú peny následne nalejeme do menších formičiek či hrnčekov.

5. Formičky či hrnčeky vložíme do hlbšieho plechu vystlaného kuchynskou utierkou, následne prilejeme vodu tak, aby siahala do ¾ formičiek, plech zakryjeme alobalom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 140 °C asi na 45 minút.

6. Krém vyberieme z rúry, formičky vyberieme z plechu a necháme odstáť približne 30 minút.

7. Povrch zmesi vo formičkách posypeme kryštálovým cukrom, ktorý následne skaramelizujeme v rúre s programom horného pečenia. V prípade, že máte doma cukrársky plameňomet, môžete použiť i ten. Crème brûlée môžete ozdobiť ovocím, napríklad ríbezľami či lesnými plodmi. Dobrú chuť.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku