Recept na guláš? Čo kuchár, to vlastný postup – až by z toho jeden mohol mať guláš. Ako prví si na tomto obľúbenom jedle pochutnávali už v 9. storočí maďarskí pastieri. Samozrejme, recept bol výrazne iný ako dnes – obsahoval napríklad ovčí žalúdok a naopak chýbala paprika – v tom čase sme ju ešte v Európe nepoznali. Do gulášu sa mohla začať pridávať až v 16. storočí, keď dorazila na Starý kontinent. Čo by teda nemalo chýbať tomuto pokrmu a aká je jeho najdôležitejšia ingrediencia?
Keď varíte guláš, buďte trpezlivý
Nepodľahnúť tlaku je ťažké. Najmä, keď za vami chodia vaši vyhladovaní rodinní príslušníci, blízki, kamaráti a pýtajú sa: „Kedy už bude ten guláš?“ Správna odpoveď znie: „Bude hotový vtedy, keď uznám za vhodné,“ pretože dobrý gulášmajster sa nikdy nedá obmäkčiť a misky začne plniť až vtedy, keď zemiaky majú oblé hrany, mäso sa rozpadáva, šťava je hustejšia než kefír a ako by povedal klasik: keď v kotli varecha stojí. Jednoducho uvariť dobrý guláš zaberie čas – štyri, niekedy aj päť hodín. Práve trpezlivosť je pri jeho príprave najdôležitejšou ingredienciou. Nepodceňujte však ani kvalitu ostatných surovín.
Čo všetko potrebujete na guláš
- bravčova masť
- mäso – môže byť hovädzie, môže to byť divina, zásadné je, aby bolo trochu mastnejšie – výborná je napríklad kližka, ak nemáte veľmi radi mastné, aj z hovädzieho zadného urobíte špičkový guláš
- cibuľa – hovorí sa, že cibule by malo byť rovnako ako mäsa, podľa mňa stačí aj ¾ z jeho váhy
- voňavé mäsité paradajky – približne polovicu váhy mäsa
- papriky – dorovnajte nimi druhú polovicu váhy mäsa, pokojne môže byť aj časť štipľavých, berte však ohľad na tehotné a dojčiace ženy
- zemiaky
- soľ
- čierne korenie
- majorán
- červená mletá paprika (sladká)
- štipľavá paprika – nemusí byť iba sušená drvená, môžu to byť aj čerstvé čili papričky
Ako pripraviť guláš
- Rozložte si kotlík, pripravte drevo, nachystajte triesky a zapáľte oheň.
- Nakrájajte si cibuľu a mäso, pokojne na väčšie kúsky, guláš je predsa rustikálne jedlo.
- Rozpáľte si v kotlíku masť, prihoďte cibuľu a miešajte dovtedy, kým nie nezačne sklovatieť.
- Pridajte mäso a na prudkom ohni ho opražte zo všetkých strán.
- Zalejte ho vodou – radšej menej, neskôr môžete priliať – gulášu sa nič nestane.
- Kým sa mäso dusí, nakrájajte si paradajky, papriky a prípadne aj čili papričky.
- Približne po hodine dusenia pridajte paradajky a papriky, skontrolujte stav vody a s pravidelným miešaním duste ďalej.
- Keď sa začne paprika rozpadať, je načase pridať na kocky nakrájané zemiaky. Tip pre vás – jeden z nich môžete nakrájať nadrobno, a tak guláš ešte zahustiť.
- Zároveň so zemiakmi pridajte koreniny a varte minimálne ďalšiu hodinu.
- Predtým, ako odstavíte guláš, ešte ochutnajte šťavu – či nie je málo slaná, či nechýba korenie a vylaďte ju presne podľa svojej chuti. Koštovať ho uprostred varenia nemá veľmi zmysel: ešte veľa vody sa odparí a chute korenia sa zvýraznia.
- Ak vám v tomto recepte chýbala nejaká ingrediencia – pokojne to skúste s ňou. Veď predsa o tom je varenie: o experimentovaní. Keby nebolo, doteraz varíme guláš v ovčom žalúdku ako maďarskí pastieri.
Podávajte so zemiakovým chlebom a nebojte sa odrezať hrubšie krajce – ku gulášu sa hodia dokonale. Dobrú chuť.