Sacherova torta

Recept na obľúbenú klasiku

Sacherova torta

V roku 1832 počas cukrárskeho štúdia na dvore kniežaťa Metternicha mladý, 16-ročný študent vymyslel recept na skvelú tortu. Keď o niekoľko rokov neskôr študoval jeho syn na cisárskom dvore, tortu vylepšil ešte neodolateľnou čokoládovou polevou a marhuľovým džemom. Ak tipujete, že ide o Sacherovu tortu, máte pravdu. Hoci originálny recept na tento lahodný dezert je tajný, my vám prinášame taký, ktorý sa jej približuje. Ako teda upiecť Sacherovu tortu?

Čo potrebujeme na Sacherovu tortu

Na tortu

  • 150 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g kryštálového cukru
  • striedka z polovice vanilkového struku
  • 150 g masla
  • 6 žĺtkov
  • sneh zo 6 bielkov
  • 150 g marhuľového džemu
  • 125 g horkej čokolády s obsahom 70 % kakaa

Na polevu

  • 200 g kryštálového cukru
  • 150 g horkej čokolády s obsahom 70 % kakaa
  • 125 ml vody

Ako pripraviť Sacherovu tortu

1. Maslo si necháme zmäknúť a v miske ho zmiešame spoločne s práškovým cukrom a vanilkou. Stále miešame a postupne pridávame žĺtky a snažíme sa, aby mala zmes konzistenciu hustej peny.

2. Horkú čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Z bielkov a kryštálového cukru vyšľaháme pevný sneh, následne ho dáme na penu zo žĺtkov posypeme múkou a opatrne zmiešame.

3. Maslom vytrieme formu na tortu a vysypeme múkou. Vylejeme do nej cesto, formu vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme približne 60 minút. Prvú štvrťhodinu necháme dvere rúry pootvorené, asi na veľkosť jedného prsta, po 15 minútach ich zatvoríme.

4. Keď sa nám torta dopečie, vyklopíme ju na mriežku a necháme vychladnúť, aspoň 30 minút. Následne tortu otočíme a dáme ju vychladnúť späť do torty – vďaka tomu sa vyrovnajú nerovnosti na jej povrchu.

5. Keď je torta vychladnutá, dlhším ostrým nožom ju prerežeme vodorovne napoly. Marhuľový džem trochu zohrejme a potrieme ním obe polovice korpusu, ktoré spojíme späť do jedného celku. Džemom tiež natrieme bok torty a necháme zaschnúť.

6. Na záver si pripravíme polevu. Cukor s vodou dáme do hrnca, varíme asi 5 minút a necháme vychladnúť. Horkú čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a za neustáleho miešania pridávame zmes z cukru a vody. Snažíme sa, aby poleva bola hustá a bez hrčiek. Polevu necháme trochu vychladnúť, keď je vlažná, vylejeme ju na tortu a uhladíme. Takto pripravenú tortu necháme tuhnúť niekoľko hodín. Dobrú chuť.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku