Pulled pork, alebo vo voľnom preklade trhané bravčové, je skutočná delikatesa. Hoci si mnohí myslia, že jeho príprava je zložitá, opak je pravdou. Stačí sa len správne pripraviť a o dokonalý chuťový zážitok sa postará dlhé pečenie v rúre. Tak poďme na to.
Potrebujete:
500 gramov bravčového pliecka, ideálne z poctivého mäsiarstva, kde si môžete overiť pôvod mäsa
soľ
čierne korenie
červenú papriku
drvenú rascu
Dresing:
domáca medová horčica (4 lyžice horčice zmiešame s lyžicou medu)
Prílohy:
šalátové listy
červená cibuľa
čerstvé žemle
Postup:
1. Mäso umyjeme, osušíme, osolíme, okoreníme. Do mäsa opatrne vmasírujeme rascu a sušenú červenú papriku.
2. Pripravíme si väčší hrniec, do ktorého sa nám celý kus mäsa zmestí. Do hrnca nalejeme trochu rastlinného oleja a mäso sprudka opečieme na maximálne vyhriatej panvici. Tento krok je dôležitý, aby si mäso uchovalo prirodzenú šťavnatosť.
3. Medzitým si rúru vyhrejeme na 150 stupňov. Sprudka opečené mäso (opekajte naozaj len pár sekúnd) preložte do pekáča, zalejte presmaženým olejom a opatrne podlejte pohárom vody (olej musí byť mierne vychladnutý, aby s vodou nezreagoval a nepopálil vás. Pekáč následne prikryjeme alobalom a dáme piecť na 3 hodiny.
4. Počas pečenia mäso obraciame, podlievame vodou, ak treba, jednoducho mu aspoň raz za pol hodinu venujeme pozornosť.
5. Po troch hodinách alobal odstráňte, mäso ešte raz podlejte a nechajte ho piecť ďalších 60 minút.
6. Po upečení môžete urobiť test vidličkou – ak sa po zapichnutí začne spontánne rozpadať, máte to! Nechajte ho trošku vychladnúť a pomocou dvoch vidličiek ho rozdeľte na vlákna a zmiešajte s výpekom.
Trhané bravčové podávajte v žemli a čerstvou zeleninou podľa chuti, prípadne so šalátom coleslaw (recept nájdete tiež na našom webe). Výborne chutí aj s jednoduchou zálievkou z medovej horčice, ktorú si pripravíte zmiešaním horčice s medom v pomere 4:1.
Žemle môžete pred servírovaním mierne zohriať v grile, opiecť na panvici a potrieť tenučkou vrstvou masla alebo čerstvej majonézy.
Dobrú chuť!