Nadýchané fašiangové šišky

Recept: Nadýchané fašiangové šišky

Obdobie od Troch kráľov do Škaredej alebo Popolcovej stredy sa nazýva fašiangy, v niektorých regiónoch aj masopust. Tento rok pripadá Popolcová streda na 26. februára, no fašiangy sa zvyčajne končia už v utorok o polnoci. Toto obdobie je spojené aj s tradičnými pokrmami, medzi tie najobľúbenejšie patria šišky. Vyskúšajte recept na toto skvelé jedlo, ktoré si zamilujú aj vaše deti.

Čo potrebujeme na fašiangové šišky

  • 500 g hladkej múky
  • 280 ml plnotučného mlieka
  • 40 g droždia čerstvého
  • 40 g práškového cukru + ešte trochu na posýpanie
  • 1 celé vajce
  • 3 žĺtky
  • 0,2 dcl rumu
  • 0,2 dcl oleja
  • soľ
  • bravčová masť na vysmážanie
  • marhuľový a jahodový džem, nutella

Ako pripraviť fašiangové šišky

1. V malom hrnci si ohrejeme približne 1 dcl mlieka tak, aby bolo príjemne vlažné. Mlieko prelejeme do misy, pridáme lyžicu cukru, lyžicu múky, droždie a dôkladne premiešame. Na teplom mieste necháme vykysnúť približne 10 minút.

2. Následne do misy pridáme zvyšok mlieka, vajce, žĺtky, práškový cukor a dôkladne vymiešame. Pokračujeme pridaním rumu, oleja a opäť vymiešame. Postupne prisypávame múku a miešame. Na záver pridáme štipku soli, premiešame a prikryjeme utierkou. Takto pripravené cesto necháme znovu kysnúť asi 10 minút na teplom mieste.

3. Keď je cesto vykysnuté, pomúčime si veľkú dosku, vyklopíme na ňu obsah misy, necháme približne 5 minút odležať a vyvaľkáme asi 2 cm hrubé cesto.

4. Z plátu cesta vykrajujeme kolieska pohárom, ktorého okraj si namáčame do múky. Kolieska odkladáme napríklad na plech vystlaný papierom na pečenie. Keď máme spracované všetko cesto, budúce šišky prikryjeme utierkou a necháme ešte chvíľu vykysnúť.

5. Vo veľkej panvici si rozpálime bravčovú masť, nešetríme ňou – šišky v nej musia plávať. Začneme vysmážať šišky, dávame si však pozor, aby sa nepripálili, vysmáženie šišiek ide totiž veľmi rýchlo.

6. Keď sú šišky hotové, ukladáme ich do misy vystlanej kuchynskou papierovou utierkou, ktorá vsaje prebytočný tuk. Následne šišky potrieme lekvárom alebo nutellou, jemne poprášime práškovým cukrom a môžeme podávať.

Tempo tip: Ak nechcete šišky natierať a radšej by ste mali džem či nutellu vnútri, existuje na to jednoduchý recept. Vyvaľkajte si tenšie cesto, približne 1 cm hrubé. Vykrojte si z neho dve kolieska, na jedno dajte lyžicu lekváru či nutelly, navrch položte druhé koliesko a okraje spojte rukami.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku