Raňajky, obed, olovrant, večera. Ryžový nákyp je ako chameleón – dokonale sa prispôsobí času dňa, počas ktorého si na ňom chcete pochutnať. Ak naň radi spomínate z detských čias, keď bol hitom a často sme sa s ním stretli aj v školských jedálňach, pripomeňte si ho v tejto nadýchanej a zároveň šťavnatej podobe s marhuľami. Vyskúšajte náš recept na ryžový nákyp.
Čo potrebujeme na ryžový nákyp s marhuľami:
- 600 g guľatozrnnej ryže, výborná je napríklad Bask
- 5 vajec
- 270 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 900 ml plnotučného mlieka
- domáci marhuľový kompót
- 220 g tradičného masla
- soľ
Ako pripraviť ryžový nákyp s marhuľami
1. Ryžu si pod tečúcou vodou prepláchneme v site, dáme do väčšieho hrnca, zalejeme vodou približne 2 cm nad jej úroveň, pridáme trochu soli a varíme bez pokrievky, kým nie je ryža polomäkká.
2. Následne prilejeme mlieko, dôkladne premiešame a na malom plameni varíme, kým nám nevznikne kašovitá hmota.
3. Mliečnu ryžu si necháme mierne vychladnúť, medzitým si oddelíme žĺtky od bielok, žĺtky si dáme do väčšej misy, prisypeme 170 g kryštálového cukru a vyšľaháme v penu. Následne pridáme zmäknuté maslo a opäť dôkladne premiešame.
4. Ak nám už mliečna ryža trochu vychladla, pridáme žĺtkovú zmes a dôkladne vymiešame.
5. Vyšší a menší plech si vytrieme maslom, vysypeme múkou a na jeho dno rozotrieme polovicu ryžovej hmoty. Na ryžu nahusto umiestnime marhule, ktoré následne zakryjeme zvyšnou polkou ryžovej hmoty.
6. Takto pripravený ryžový nákyp vložíme do rúry vyhriatej na 210 °C a pečieme približne 30 minút.
7. Kým sa nám ryžový nákyp pečie, z bielkov, 100 g cukru a štipky soli si vyšľaháme hustý sneh.
8. Po 30 minútach teplotu rúry znížime na 160 °C, ryžový nákyp vytiahneme, na vrch vylejeme sneh, ktorý rovnomerne rozotrieme. Ryžový nákyp vložíme späť do rúry a pečieme ešte 10 minút. Po uplynutí tohto času plech vytiahneme, necháme vychladnúť asi 15 minút a môžeme podávať. Dobrú chuť.
Tempo tip: Ak nemáte doma alebo radi marhuľový kompót, môžete si ryžový nákyp pripraviť s jablkami. Tie si najemno nastrúhate, na panvici rozpálite polievkovú lyžicu masla, pridáte asi tri lyžice cukru a na tejto zmesi opražíte jablká. Pred pečením ich však nezabudnite posypať ešte škoricou, ktorá rozvonia celú kuchyňu.